Uusi hallitus nimitettiin "ensimmäisen koulupäivän tunnelmissa", vanha jätti jäähyväiset – Yle seurasi vallan vaihtumista hetki hetkeltä

Vallanvaihto sinetöitiin Valtioneuvoston linnassa. Sen jälkeen vanha hallitus jätti jäähyväiset ja uusi hallitus tervehti tasavallan presidenttiä Presidentinlinnassa.

Antti Rinteen hallitus ryhmäkuvassa Säätytalon portaissa.
Uusi hallitus Säätytalolla perinteisessä kuvassa. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa erikoislähetyksemme päivän keskeisistä tapahtumista.
Tekijät

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on nimittänyt uuden, Antti Rinteen (sd.) hallituksen. Ennen sitä hän myönsi eron vanhalle, Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle. Nimityksen jälkeen uudet ministerit vannoivat valansa.

Vallanvaihto sinetöitiin Valtioneuvoston linnassa. Myöhemmin Presidentinlinnassa vanha Sipilän hallitus saapui ensin jäähyväiskäynnille ja poistui puheiden jälkeen viimeistä kertaa linnasta. Lopuksi tasavallan presidentti tervehti Antti Rinteen hallitusta, ja uusi pääministeri piti oman puheen.

Uudet ministerit kävelivät Presidentinlinnasta Säätytalolle, jossa pidettiin hallituksen ensimmäinen tiedotustilaisuus.

  • Antti Rinteen hallitus on itsenäisen Suomen 75. hallitus. Uuden hallituksen muodostavat SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Puolueista on valittu hallitukseen yhteensä 19 ministeriä.
  • Lue tästä jutusta tarkemmin ministereistä.
  • Yle seuraa tässä artikkelissa päivän tapahtumia hetki hetkeltä.
Juha Sipilä piti puheen hallituksensa terveydyskäynnillä tasavallan presidentin luona toukokuussa 2015. Tänään mikrofonin taakse astuu Antti Rinne. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Eduskunnan puhemies valitaan perjantaina. Hallituksen toiseksi suurin puolue eli keskusta valitsee ehdokkaan. Hän on todennäköisesti Matti Vanhanen.

Viimeiset ministerinimet julkistettiin eilen illalla.

Nimitykset alkoivat heti sen jälkeen, kun Säätytalolla sorvattu hallitusohjelma julkistettiin.

RKP kertoi ministerinsä ensimmäisenä maanantaina. SDP ja vihreät julkistivat nimensä tiistaina. Eilen keskiviikkona jännitettiin vielä keskustan ja vasemmistoliiton ministerinimiä.

  • SDP:llä on hallituksessa 7 salkkua: pääministeri Antti Rinne, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen, kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin sekä työministeri Timo Harakka.
  • Keskustalla 5 salkkua: valtiovarainministeri Mika Lintilä, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, elinkeinoministeri Katri Kulmuni, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
  • Vihreillä 3 salkkua: ulkoministeri Pekka Haavisto, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ja sisäministeri Maria Ohisalo.
  • Vasemmistoliitolla 2 salkkua: opetusministeri Li Andersson ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.
  • RKP:lla 2 salkkua: oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.