Putin korosti samanmielisyyttä Kiinan Xin kanssa – Venäjä ja kauppasotaa Yhdysvaltoja vastaan käyvä Kiina hakevat tukea toisistaan

Kiinan ja Venäjän presidentit ovat tavanneet toisensa Moskovassa.

Ulkomaat
Presidentit Xi Jinping ja Vladimir Putin.
Presidentit Xi Jinping ja Vladimir Putin tapasivat Kremlissä.Alexey Druzhinin / AFP

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kehunut Venäjän ja Kiinan suhteiden olevan ennennäkemättömän hyvällä tasolla.

Putin totesi keskiviikkona tavattuaan Kiinan presidentin Xi Jinpingin Moskovassa, että Venäjän ja Kiinan näkemykset ovat samanlaiset keskeisissä maailmanpoliittisissa asioissa.

Xi puolestaan kutsui jo ennen vierailun alkamista venäläisen median hastattelussa Venäjän ja Kiinan suhteiden tilaa yhteistyön uudeksi aikakaudeksi.

Putin kommentoi Venezuelan kriisiä sanomalla, että sekä Venäjä että Kiina toivovat Venezuelan tilanteen rauhoittuvan. Venäjä ja Kiina ovat läheisiä Venezuelan presidentin Nicolás Maduron liittolaisia.

Kiinalla ja Venäjällä huonot suhteet Yhdysvaltoihin

Xi otettiin vastaan keskiviikkona sotilaallisin kunniaosoituksin Vnukovon lentokentällä ennen tapaamista presidentti Putinin kanssa Kremlissä.

Valtiovierailu ajoittuu hetkeen, jolloin Venäjän suhteet Yhdysvaltoihin ja muihin länsimaihin ovat jo vuosia olleet alhossa Krimin valtauksen ja siihen liittyvien talouspakotteiden vuoksi. Kiinan oma kauppasota Yhdysvaltojen kanssa puolestaan ottaa koko ajan uusia kierroksia.

Venäläismedialle Xi vakuutti, että kauppasodasta huolimatta kotimainen kysyntä pitää Kiinassa kasvua yllä.

– Siksi Kiinalla on kykyä ja luottoa siihen, että pystymme kohtaamaan kaikki riskit ja haasteet, Xi sanoi erityisesti nimeämättä Yhdysvaltoja.

Xin on määrä keskiviikkoiltana vierailla Bolshoi-teatterin näytöksessä. Torstaina ja perjantaina hän osallistuu Pietarissa presidentti Putinin isännöimään vuosittaiseen talousfoorumiin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, TASS