Kaivosala kilpailee osaajista muiden alojen kanssa – imagossa riittää parannettavaa

Keväällä toimintansa aloittaneen Sotkamo Silver Oy:n voi laskea onnistujien joukkoon, sillä hopeakaivos sai houkuteltua hyvin osaajia.

kaivosteollisuus
Sotkamo Silver Oy:n toimitusjohtaja Erkki Kuronen kaivoksella.
Sotkamo Silver Oy:n toimitusjohtaja Erkki Kurosen mukaan suurin huoli on tulevaisuudessa korkeakoulutetuista osaajista.Elisa Kinnunen / Yle

Kaivosteollisuus pyristelee edelleen irti "Talvivaara-peikon" otteesta. Vaikka koko ala on mennyt takavuosien kipsisakka-allasonnettomuudesta eteenpäin, pelot nousevat säännöllisesti uudelleen pintaan.

– Suomessa on käyty tätä keskustelua viimeiset kymmenen vuotta, mutta samalla teollisuus ja viranomaiset ovat kehittäneet toimintaansa. Näyttöjä kuitenkin tarvitaan ja vastuullisuutta halutaan korostaa, sanoo Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela.

Kaivosalan vaikuttajat ovat parhaillaan koolla Sotkamossa pohtimassa alan haasteita. Negatiivisen leiman poistamisen jälkeen kaivosalan imagon pitäisi olla niin hyvä, että kaivokset pystyisivät kilpailemaan osaajista muiden alojen kanssa.

Onnistujien joukkoon voi lukea keväällä toimintansa aloittaneen hopeakaivoksen.

– Meillä oli hyvä vetovoima siinä mielessä, että kun teimme rekrytointeja saimme paljon hyviä hakemuksia. Niistä valikoitui se joukko, jonka kanssa töitä tehdään. Olen siitä porukasta iloinen ja ylpeä, sanoo Sotkamo Silver Oy:n toimitusjohtaja Erkki Kuronen.

– Kaivosalan työpaikat ovat varmoja, hyväpalkkaisia ja sijaitsevat usein alueilla, joilla ei ole muuta toimintaa. Nousukauden aikana useiden alojen henkilöstöstä on kuitenkin ajoittain pulaa ja kilpailu nuorista on kovaa, Suomela jatkaa.

Kaivosalalle on järjestetty pitkälle räätälöityjä koulutuksia. Osaajia koulutetaan yhä useammin myös oppisopimuksella. Suomelan mukaan ammatillisen koulutuksen ja kaivosalan yhteistyö on hyvällä mallilla, mutta vielä on paljon tekemistä.

– Suurimmat ongelmat tulevaisuuteen katsottaessa ovat nimenomaan yliopistotason koulutuksessa ja sen kiinnostavuudessa. Työntekijäpuolella meillä on tilanne hallussa ja tekijöitä saadaan varmasti myös tulevaisuudessa, Kuronen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!