Susien määrässä pientä laskua Pohjanmaalla – "Kysymys voi olla ravintokilpailusta"

Uuden kanta-arvion mukaan laumojen määrä on vähentynyt. Entistä useammalla reviirillä asuu vain kaksi sutta.

susi
susia eläinpuistossa
Pohjalaismaakunnissa susia liikkuu eniten Etelä-Pohjanmaan eteläosissa. Nämä sudet on kuvattu Ähtärin eläinpuistossa.Pasi Takkunen / Yle

Susien määrän arvioidaan pohjalaismaakunnissa jonkin verran vähentyneen. Luonnonvarakeskuksen uuden suden kanta-arvion (siirryt toiseen palveluun) mukaan asuttuja reviirejä on saman verran kuin viime vuonna, mutta entistä useammalla reviirillä asuu vain kaksi sutta.

– Tilanne näyttää hyvin samanlaiselta kuin viime vuonna. Suurin piirtein samoilta paikoilta löytyivät laumat ja parien reviirit, mutta jostain syystä näyttää siltä, että yksilömäärät reviireillä ovat jonkin verran pienemmät kuin viime vuonna, toteaa riistasuunnittelija Juha Heikkilä Suomen riistakeskus Pohjanmaasta.

Syytä yksilöiden vähenemiseen Heikkilä uskaltaa vain arvailla. Vaikutusta voi olla esimerkiksi viime kesän poikkeuksellisella lämmöllä tai ravintotilanteella.

– Suupohjan alue on aika täynnä reviirejä. Siellä kysymys voi olla ravintokilpailusta.

Infografiikka / kartta
Mikko Airikka / Yle

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella susia liikkuu eniten alueen eteläosassa, jossa on neljä laumaa. Niistä suurin on niin sanottu Pallonevan lauma Kurikan, Jurvan ja Kauhajoen rajamailla.

Muualla pohjalaismaakunnissa reviirit ovat kahden suden reviirejä, niitä on yhteensä kuusi. Kanta-arvio kertoo maaliskuun tilanteen, joten tällä hetkellä tilanne voi olla toinen, huomauttaa Heikkilä:

– Siellä voi olla pennut tällä hetkellä näiden parien reviireillä.

Vuosi sitten susikannan painopiste siirtyi idästä länteen, nyt tilanne on tasoittunut. Koko läntisellä kannanhoitoalueella on 13 laumaa ja 14 kahden suden asuttamaa reviiriä.

Koko maassa arvioitiin maaliskuussa olevan 185 - 205 sutta eli kymmenisen prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Lue myös: Suomessa on nyt noin 200 sutta pentuineen – Katso kartalta, millä alueilla sudet liikkuvat