Seurakunta teki poikkeuksellisen päätöksen – avaa omaisten toiveesta arkut kirkoissa: "Ei ole mitään teologista estettä"

Seurakunnat määrittelevät itse käytäntönsä arkun avaamiseen siunaustilaisuuden yhteydessä.

Arkku (Hautajaiset)
arkku krematoriossa
Arkku pidetään pääsääntöisesti kiinni siunaustilaisuuden ajan, ellei uskontokunnan siunauskaavaan kuulu arkun auki pitäminen.AOP

Kotkan kirkoissa sallitaan arkun avaaminen hautajaisissa ennen siunaustilaisuuden alkua. Kotka-Kymin seurakunnassa arkku on aiemmin voinut olla auki siunauskappeleissa, muttei kirkoissa. Käytäntö muuttui kesäkuun alussa.

– Helilän siunauskappelissa ei enää järjestetä siunaustilaisuuksia, mistä johtuen siunaustilaisuudet ovat lisääntyneet Kymin kirkossa. Samalla on noussut omaisilta kysymys siitä, voiko kirkoissa pitää arkkua auki vainajan hyvästelemisen ajan, Kotka-Kymin seurakunnan viestintäpäällikkö Emilia Pulkki selventää.

Käytännöt arkun avaamisesta hautajaisissa vaihtelevat seurakunnittain. Usein arkun avaaminen tapahtuu aikaisemmin kuin siunaustilaisuuden yhteydessä. Tarkkoja tilastoja ei ole olemassa, mutta moni omainen haluaa nähdä vainajan myös siunauspäivänä ennen tilaisuutta.

– Sen jälkeen, kun vainaja siirretään siunaustilaisuutta varten yleisemmin kappeliin tai kirkkoon, ei arkkua enää avata ellei omainen halua vielä katsoa vainajaa. Yleisemmin näyttö on jossain muussa tilassa kuin missä itse siunaustilaisuus tapahtuu, Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Ilkka Ollonen kertoo.

Pääsääntöisesti omaiset voivat jättää hyvästinsä vainajalle ennen siunaustilaisuutta, kun asiasta on sovittu hautaustoimiston kanssa. Ollosen mukaan tapa ei ole kuitenkaan yleistynyt viime vuosina, mutta monesti halu nähdä vainaja ennen siunaustilaisuutta liittyy pitkään välimatkaan.

Näyttöhuone

Seurakunnat määrittelevät itse käytäntönsä arkun avaamisesta. Monesti ratkaisevana tekijänä toimii seurakunnan tilat näytön järjestämiseen. Yleensä seurakunnilla on säilytystilojen yhteydessä näyttöhuone, jossa omaisen on mahdollista käydä katsomassa vainajaa ennen siunauspäivää.

– Pienissä seurakunnissa ei välttämättä ole muuta tilaa kuin kirkko, jossa kaikki toimitukset tapahtuvat, Ollonen huomauttaa.

Kotkassa siunaustilaisuudet kirkoissa ovat olleet vähäisiä. Pääsääntöisesti ne järjestetään alueen siunauskappeleissa, mutta Helilän hautausmaan kohdalla ei ole enää muuta siunauspaikkaa kuin Kymin kirkko. Tämän vuoksi osa omaisista on toivonut mahdollisuutta hyvästellä läheisensä arkku auki myös kirkossa ennen siunaustilaisuutta.

– Ei ole mitään teologista syytä, miksei arkkua voisi avata. Tästä on kuitenkin aina sovittava hyvissä ajoin hautaustoimiston kanssa. Siunauksen jälkeen arkkua ei enää avata, Kotka-Kymin seurakunnan kirkkoherra Anna-Tiina Järvinen kertoo.

Sen sijaan itse siunaustilaisuudessa ei ole tapana pitää arkkua auki, ellei se ole osa uskonnon siunaustoimitusta.

– Esimerkiksi ortodoksiseen uskontokuntaan kuuluu hyvästijättö vainajalle ja siunauksen aikana arkku on yleensä auki. En ole kuullut, että kukaan olisi erikseen pyytänyt arkun avaamista, ellei se kuulu siunaustoimituksen kaavaan, Ollonen selventää käytäntöä.

Vainajan kunto otettava huomioon

Aina arkkua ei ole välttämättä syytä avata. Esimerkiksi onnettomuuden tai väkivaltaisen kuoleman jälkeen arkkua ei suositella avattavaksi.

Lisäksi ennen siunaustilaisuutta arkun avaaminen voi riippua myös siitä, kuinka kauan aikaa on kulunut kuolemasta. Luontaiset muutokset vainajassa saattavat vaikuttaa siihen, ettei arkkua suositella avattavaksi.

– Koskaan ei voida lopullisesti kieltää eli jokainen omainen päättää haluaako katsoa. Suositukset arkun avaamatta jättämiseen liittyvät vainajan kuntoon ja siksi omaisia halutaan suojella turhilta traumoilta, Ollonen sanoo.