Hyppää sisältöön
Tyttö kukkaseppele päässä.Lupiinia ja koiranputkia.Kaksi tyttöä katsoo kuvaansa joen pinnasta.Tytöt koristelevat lettiä kukilla.Leppäkerttu lähtee lentoon koiranputkelta.Tyttö katsoo peilikuvaansa käsipeilistä ulkona.Tyttö juoksee virsikirja kädessä.Paljaat jalat pystyssä kesäisellä niityllä.Koivumetsä auringonpaisteessa.Voikukan siemenhahtuvapalloja ilta-auringossa.Kaksi tyttöä kulkee hämärässä kesäistä polkua lehdossa.Hirsisauna hämärässä pihassa.Kukkakimppu sängyllä lähikuvassa.

Kristinusko kitki Suomen pakanalliset juhlaperinteet, mutta juhannustaiat elävät yhä keskikesän juhlassa

Nykypäivänä tunnetuin loitsu on asettaa seitsemän erilaista kukkaa yöksi tyynyn alle. Katso tästä, mitä muita taikoja juhannuksena voi tehdä.

Suuri osa perinteisistä juhannustaioista tehtiin alasti. Ne koskivat lempeä, tulevaa kumppania ja hyvää sato-onnea.

Kun juhannusyönä katsoo kaivoon, lampeen tai lähteeseen, näkee veden pinnassa tulevan puolison kuvastuksen.

Juhannuskokon savu kääntyy sen henkilön suuntaan, joka pääsee pian naimisiin. Kun kokko on palanut, voi sen savuavan hiilloksen päältä hyppiä nostattaakseen lempeä. Myös muualla maailmassa on loikittu kokon raunioilla, jotta puhdistauduttaisiin synneistä ja sairauksista.

Valoisan kesäyön juhlaan kuuluvat nykyisinkin leikkimieliset juhannustaiat. Taikominen on hauska ohjelmanumero juhlinnan lomassa.

Kun juhannusyönä asettaa peilit vastakkain ja katsoo toiseen peiliin, näkee vastakkaisesta peilistä tulevan puolisonsa.

Juhannusaattona voi virsikirja kädessä juosta seitsemän kertaa myötäpäivään pihan suurimman kiven ympäri. Kun kivelle juhannusyönä palaa, näkee tulevan sulhasensa.

Kun kieriskelee alasti kasteisessa viljapellossa, puoliso ilmaantuu elämään kuluvan vuoden aikana. Toisen uskomuksen mukaan neidon kuuluu kieriä ihastuksensa pellolla alasti, jotta saisi vastakaikua.

Juhannusyönä voi kuunnella käen kukuntaa. Niin monta kertaa kuin käki kukahtaa, niin monta vuotta on sulhasen löytymiseen. Jos käki ei kuku lainkaan, löytyy puoliso vielä samana vuonna.

Juhannusyönä vesikin saattoi muuttua viiniksi hetken ajaksi. Ken osasi olla varuillaan ja oikein valmistautua, sai maistaa tätä luonnonviiniä.

Juhannusyönä metsässä liikkuessa saattaa joskus nähdä virvatulen palavan. Sen alta löytyy aarre.
Uskomusten mukaan saniainenkin saattaisi kukkia juhannusyönä. Silloin kukka pitää kiireesti poimia, koska se tuo poimijalleen taikavoimia.

Kun juhannussaunan jälkeen heittää saunavastan saunan katolle, niin siitä suunnasta, mihin vastan pää (puinen osa) osoittaa, tulee heittäjälle morsian tai sulhanen.

Nykypäivänä tunnetuin loitsu on asettaa seitsemän erilaista kukkaa yöksi tyynyn alle. Yöllä tuleva sulhanen tai morsian näyttäytyy unessa.

Tekijät

Nella Nuora, Teksti: Satu Jämsä ja Nella Nuora

Lähteet

Kustaa Vilkuna: Vuotuinen ajantieto, Wikipedia