81-vuotias ampui kotiinsa tunkeutunutta miestä rintaan, nyt poliisi epäilee häntä rikoksesta – Hartolan ryöstön esitutkinta valmis

Seuraavaksi syyttäjä pohtii, oliko kyseessä hätävarjelutilanne. Myös tunkeilijoita epäillään useista rikoksista.

esitutkinta
Miekkalogo poliisiauton kyljessä.
Tapaus siirtyy syyttäjälle.Petri Lassheikki / Yle

Hartolassa maaliskuussa tapahtuneen vanhuksen törkeän ryöstön esitutkinta on valmis. Poliisin selvittelyn perusteella molempia osapuolia on syytä epäillä rikoksesta.

Ryöstöstä epäiltyjen epäillään syyllistyneen törkeään ryöstöön, törkeään kotirauhan rikkomiseen ja ampuma-aserikokseen. Miehet ovat edelleen vangittuina. Myös ryöstön kohteena ollutta vanhusta epäillään tapon yrityksestä.

Vuonna 1997 syntyneiden hartolalaisen ja lahtelaisen miehen epäillään murtautuneen 81-vuotiaan miehen omakotitaloon. Vanhus oli ollut sisällä asunnossaan ja puolustautunut ampumalla kotiinsa tunkeutunutta miestä rintaan.

Miehet saivat anastettua asunnosta aseen ja patruunoita. Poliisi löysi ne esitutkinnan aikana.

Lue myös: Vanhus pani kampoihin ja ampui kotiinsa hyökännyttä rintaan – oikeusoppinut kertoo, missä menevät hätävarjelun rajat

Lisäksi kaksi hartolalaista vuonna 1999 ja 2000 syntynyttä miestä oli hetken aikaa vangittuna törkeästä ryöstöstä epäiltyinä. Kumpaakaan ei kuitenkaan epäillä törkeästä ryöstöstä, koska eivät olleet rikoskumppaniensa kanssa talossa sisällä.

Heidät on vapautettu tutkintavankeudesta. Siitä huolimatta 1999 syntynyttä epäillään ampuma-aserikoksesta ja törkeästä varkaudesta. Vuonna 2000 syntynyttä miestä epäillään törkeästä varkaudesta.

Vanhuksen osalta ratkaisu menee syyttäjälle ja viime kädessä tuomioistuimelle. Seuraavaksi syyttäjä pohtii, onko kyseessä ollut vastuusta vapauttava hätävarjelutilanne.

Esitutkinta-aineisto on toimitettu Salpausselän syyttäjänvirastoon syyteharkintaan. Käräjäoikeus on määrännyt syytteen nostamisen määräpäiväksi 13. kesäkuuta.