Rantasalmi välttänee kriisikuntastatuksen – ministeriön listalle joutumisen taustalla virhe kirjanpidossa

Kunnan mukaan talousluvut johtuivat kirjanpitovirheestä ja korjauksen jälkeen kriisikuntakriteeri ei täyty. 

Kriisikunnat
Kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää.
Rantasalmen kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää uskoo kunnan välttävän kriisikuntamenettelyn. Arkistokuva.Yle

Rantasalmi on väistämässä kriisikuntastatuksen.

Valtiovarainministeriö kertoi viime viikolla kunnan joutuvan kriisikuntamenettelyyn kuntakonsernin runsaan alijäämän vuoksi. Kunnan mukaan talousluvut johtuivat kirjanpitovirheestä ja korjauksen jälkeen kriisikuntakriteeri ei täyty.

– Olemme selvittäneet asiaa yhdessä valtiovarainministeriön virkamiesten kanssa, koska heidän lukunsa eivät täsmänneet meidän tietoomme kunnan taloustilanteesta. On käynyt ilmi, että viime vuoden tilinpäätöksessämme on virhe, joka liittyy konsernitilinpäätöksen laatimiseen ja muutoksiin konsernirakenteessa, Rantasalmen kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää toteaa.

Taustalla kiinteistökauppa

Kirjanpitovirhe johtuu Kiinteistö Oy Järviluonnonkeskuksen osakkeiden hankinnasta. Kunta osti vuonna 2018 kiinteistöosakeyhtiön osakkeet Metsähallitukselta ja teki kaupan jälkeen alaskirjauksia kirjanpidossa. Kiinteistöyhtiön tappiot kirjattiin virheellisesti kunnan edellisten vuosien alijäämäksi, kun tappiot olisi pitänyt kirjata kunnan konsernituloslaskelmaan.

– Valtiovarainministeriö tulkitsi ensin lukuja niin, että täyttäisimme kriisikuntakriteerit. Pyrimme korjaamaan virheen tilinpäätöksessä ja olemme saaneet ministeriöstä tiedon, ettemme enää ole kriisikuntalistalla kirjanpidon korjaamisen jälkeen, Järvenpää sanoo.

Rantasalmella on enää viikkoja aikaa korjata kirjanpitoa, sillä kuntalain mukaan valtuuston on käsiteltävä edellisen vuoden tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä. Asia on ennen valtuustoa käsiteltävä myös kunnanhallituksessa ja tarkastuslautakunnassa, minkä lisäksi konserniin on tehtävä uusi tilintarkastus.

Nyt tehty korjaustoimi on kirjanpitotekninen eikä muuta kunnan taloustilannetta, Järvenpää kertoo.

– Olemme tietoisia, että kunnan taloudessa on haasteita, mutta kriisikuntakriteerit eivät vielä täyty. Siinä mielessä tämä oli ennenaikainen tieto.

Lisää aiheesta:

Neljä kuntaa joutuu valtion kriisikuntamenettelyyn – yhä useampi kunta on vaarassa joutua talousselvitykseen

Rantasalmi: kriisikunta vai ei?