Nuorta polvea toivotaan ammattikalastajiksi: “Kalatalouskoulutus on ahdingossa”

Nuoria tutustutetaan ammattimaiseen kalastukseen leiritoiminnalla ja koulutuksilla.

kalastus
Juho Toivonen tarkastaa muikkurysää Keiteleen uisteluleirillä kesällä 2019.
Juho Toivonen tarkastaa muikkurysää Keiteleen uisteluleirillä.Antti Karhunen / Yle

14-vuotias Juho Toivonen saapui Keiteleelle uisteluleirille Oripäästä Varsinais-Suomesta. Kalastusta pikkupojasta asti harrastanut Toivonen kertoo harkinneensa kalastusta ammattina.

Toivonen on uratoiveissaan harvinainen nuori, sillä ammattikalastus ei enää liikaa kiinnosta opiskelu-uraa valitsevia. Toivonen aikoo kuitenkin opiskella alaa. Leiri tarjosi monenlaista oppia tulevalle urapolulle.

– Olen ensi vuonna hakemassa yhteishaussa Paraisille kalakouluun, Toivonen sanoo.

– Leirillä on ollut helppoa oppia. Täällä on ammatti-ihmiset, jotka tekevät hommia juuri meitä varten, nuorimies kehuu.

Lapsena aloitettu kalastusharrastus on taustana monelle ammattikalastajalle. Kalastusmuodoista Toivosen suosikkeja ovat vetouistelu, hauen heittokalastaminen ja perhokalastus.

– Olen aina kalastanut merellä, meri viehättää. Meri on se juttu.

Toivonen arvelee kalastajan arjen olevan kovaa työtä. Toivonen on merikalastajien mukana ollessaan havainnut merellä työskentelyn olevan huomattavasti järvikalastusta rankempaa.

Keiteleen uisteluleiriläiset Kaius Helaste ja Juho Toivonen muikkurysällä kalastaja Toni Sisson kanssa.
Keiteleen uisteluleiriläiset Kaius Helaste ja Juho Toivonen muikkurysällä kalastaja Toni Sisson kanssa.Antti Karhunen / Yle

"Jos on kiinnostusta kalahommiin, se on lähtökohta"

Pohjois-Savon Vapaa-ajankalastajapiirin järjestämä uisteluleiri keräsi 15 nuorta osallistujaa. Leirillä kalastettiin, tutustuttiin kalastusvälineisiin opeteltiin niiden rakentamista.

Nuoret pääsivät tutustumaan kalastukseen elinkeinona ammattikalastajan opissa. Ammattikalastajien keskuudessa on meneillään ikäpolvenvaihdos. Ammattikalastajille on tarve nyt ja tulevaisuudessa, ja nuoret nähdään tärkeäksi kohderyhmäksi kala-asioissa.

– Teemme paljon yhteistyötä nuorten kanssa ja aktivoimme kalastuksen pariin, kertoo Itä-Suomen kalatalousryhmän aktivaattorina ja kalastusoppaana toimiva Teemu Hiltunen.

Vesannon kalaosuuskunnan Pietari Puranen kertoo osuuskunnalla olevan projekteja nuorten aktivoimisessa. Elokuussa järjestetään Kalasta ammatti -teemapäivä, joka on suunnattu Vesannon yläkoululaisille ja lukiolaisille. Nuorten saaminen alalle on kuitenkin ollut vaikeaa.

– Oppisopimusratkaisuja pitäisi olla laajemmin tarjolla. Kalatalouskoulutus on ahdingossa. Kalastuksessa myös lupapolitiikka on hankala, Puranen kommentoi.

Savon Taimenen toimitusjohtaja Yrjö Lankinen kertoo työvoiman saannin olleen haasteellista. Osaajien tarve tulee lisääntymään jatkossa. Alan koulutusta on ajettu viime vuosina alas, mikä on Lankisen mukaan hankaloittanut osaavien tekijöiden löytämistä.

– Jos on kiinnostusta kalahommiin, se on lähtökohta. Jos tykkää kalan kanssa touhuta niin kalankasvatuksesta löytyy moniosaajan työtä, Lankinen kuvaa.

Savon Taimen työllistää Rautalammilla yli 25 työntekijää tällä hetkellä. Yritys tuottaa lohikalan poikasia jatkokasvatukseen ja kalavesien hoitoon sekä ruokakalaa elintarvikemarkkinoille. Kalanviljelyyn olisi Lankisen mukaan hyvä saada myös korkeakoulutettuja.