Nippu sähköyhtiöitä yhteen – alan toiseksi suurin yritys syntymässä Suomeen

Sähkömarkkioiden kova kilpailu pakottaa yritykset yhdistämään myyntiyhtiönsä.

Suomessa sähköenergia on yksi eniten kilpailluista markkinoista. Kuva: AOP

Lahti Energia, Oulun Energia, Oulun Sähkönmyynnin osakkaat, Oulun Seudun Sähkö, Pori Energia ja Vantaan Energia ovat solmineet esisopimuksen sähkönmyyntinsä yhdistämisestä.

Yhtiöiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) perustettavalla konsernilla on yli 400 000 asiakasta ja siitä tulee alan toiseksi suurin toimija Suomessa. Sen tavoitteena on kasvaa Suomen suurimmaksi toimijaksi kasvattamalla omistuspohjaa ja hankkimalla uusia asiakkaita.

– Yhdistymisen myötä saisimme leveämmät hartiat, jotka mahdollistavat kilpailukykyisen ja asiakkaiden tarpeita vastaavan tarjonnan, perustelee Oulun Energian toimitusjohtaja Juhani Järvelä tiedotteessa.

Hänen mukaansa Suomessa jatkuu kova kilpailu sähkömarkkinoilla, minkä vuoksi alalla on tapahtunut useita myyntiyhtiöiden yhdistymisiä.

Myyntiyhtiöitä on vieläkin paljon

Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen huomauttaa, että sähkön vähittäismarkkinoilla on vielä noin 70 myyntiyhtiötä.

– Se on paljon, jos vertaa teleoperaattoreihin, pankkeihin tai vakuutusyhtiöihin.

Hän uskoo, että sähkön myyntiyhtiöiden yhdistymiset jatkuvat.

– Kilpailu on kovaa. Pitää olla riittävä asiakaskunta, jotta pärjää myös tulevaisuudessa, Toivonen sanoo.

Yhdistämällä voimiaan yhtiöt saavat kutistettua esimerkiksi it-järjestelmien ja markkinoinnin kustannuksia.

– Pystymme olemaan kilpailykykyisiä hinnoittelussa asiakkaille ja tuomaan uusia palveluja.

Viime vuonna esimerkiksi Kuopion Energia, Savon Voima, Jyväskylän Energia ja Lappeenrannan Energia yhdistivät voimansa. Itäsuomalaisilla yhtiöillä on noin 250 000 asiakasta.

Uudet brändit syksyn aikana

Uuden myyntiyhtiön osakkaat lupaavat, että yhteisyrityksellä on tarvittavat resurssit ja osaaminen kehittää ympäristöystävällisiä, uudenlaisia palveluja ja tuotteita.

Uusi yhteisyritys koostuu kahdesta yhtiöstä: sähkönmyynti- ja palveluyhtiöstä. Järjestely toteutetaan liiketoimintasiirrolla, jossa osakasyhtiöt siirtävät sähkönmyynti- ja asiakaspalveluliiketoiminnot yhteisesti omistettavaan konserniin.

Tavoitteena on lanseerata yhtiöiden uudet brändit syksyn aikana.

Uusien yhtiöiden on suunniteltu aloittavan toimintansa alkuvuonna 2020. Osakasyhtiöiden nykyinen sähkökaupan ja asiakaspalvelun henkilöstö siirtyy yhteisyrityksen palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Muutos ei edellytä olemassa olevilta asiakkailta mitään toimenpiteitä.

– Asiakkaille tarjottavien palvelukanavien ja uusien lisäpalveluiden merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Näiden kehittäminen ja tuotteistaminen vaatii entistä laajemmat resurssit, painottaa Oulun Seudun Sähkön toimitusjohtaja Risto Kantola.

Lue myös: