Hyppää sisältöön

"Ilmastotollot" jyräsivät ja populistit hävisivät Tanskan vaaleissa – Ylen toimittaja Kööpenhaminasta: Tanska on usein trendien aallonharjalla

Vasemmistoblokki sai enemmistön kansankäräjien edustajapaikoista, mutta hallitusneuvotteluista ennakoidaan vaikeita.

Voittajan on helppo hymyillä. Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ja Tanskan todennäköinen seuraava pääministeri Mette Frederiksen. Kuva: Madc Claus Rasmussen / EPA

Tanskan vaalikampanjan tiimellyksessä maahanmuuttovastaisen Tanskan kansanpuolueen perustaja Pia Kjærsgaard nimitti ilmastonmuutoksesta huolestuneita tanskalaisia ilmastotolloiksi. Kun keskiviikkona pidettyjen kansankäräjävaalien tulokset oli laskettu, huomasivat oikeistopopulistit joutuneensa "ilmastotollojen" jyräämiksi.

Tanskan poliittista keskustelua pitkään hallinnut ja muutkin suuret puolueet maahanmuuttopolitiikan rajuihin kiristyksiin yllyttänyt kansanpuolue koki vaaleissa rökäletappion. Kun vielä vuoden 2015 vaaleissa oikeistopopulistista kansanpuoluetta äänesti 21,1 prosenttia tanskalaisista, oli äänisaalis nyt vain 8,7 prosenttia.

Vaalianalyysien mukaan selityksenä tulokselle ovat näiden vaalien kaksi suurinta kysymystä, ilmasto ja maahanmuutto. Ilmastonmuutoksesta huolestuneiden tanskalaisten äänet kansanpuolue menetti tollo-puheilla ja jättämällä ilmastopolitiikan muille puolueille.

Maahanmuuttoasioissa puolue taas jäi oman menestyksensä vangiksi. Kun Tanska toteuttaa jo erittäin kireää maahanmuuttopolitiikkaa ja niin keskustaoikeistolainen Venstre kuin sosiaalidemokraatitkin ovat omineet kansanpuolueen linjan omakseen, ei "aidolle ja alkuperäiselle" jäänyt enää tilaa. Äärioikealta kannatusta nakersi vielä kaksi äärimmäistä maahanmuuttopolitiikkaa ajavaa pikkupuoluetta.

Tanskan kansanpuolueen puheenjohtajan Kristian Thulesen Dahlin vaalikampanjahymy hyytyi vaalituloksen selvittyä. Kansanpuolueen kannatus puolittui. Kuva: Claus Fisker / EPA

Vaalitulos ei kuitenkaan juuri hellinyt myöskään vaalikampanjan aikana suurta julkisuutta saaneita jyrkän maahanmuuttovastaisia uusia puolueita Tiukkaa linjaa ja Uusia konservatiiveja. Uudet konservatiivit sentään ylittivät rimaa hipoen kahden prosentin äänikynnyksen ja saivat neljä paikkaa, mutta Tiukka linja ei 1,8 prosentin kannatuksellaan kansankäräjille päässyt.

"Demarit kopioivat kansanpuolueen linjan"

– Tanskan kansanpuolueen rökäletappio oli isompi kuin mielipidetiedustelut ennustivat. Puolue sai näin huonon tuloksen viimeksi 90-luvulla. Tanska on usein trendien aallonharjalla ja tämä näkyi aikoinaan oikeistopopulistien nousussakin. Nyt demarit kopioivat oikeistopopulistien tiukan maahanmuuttolinjan ilman ylilyöntejä. Puolue vuoti myös äärioikeistoon, vaaleja Kööpenhaminassa seuraava Ylen kirjeenvaihtaja Dan Ekholm analysoi.

Kevään aikana ilmastonmuutos nousi ryminällä tanskalaisten ykköshuoleksi ja suurin osa puolueista reagoi muutokseen nostamalla ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeimpien vaaliteemojensa joukkoon. Sosiaalidemokraatit ja Venstre onnistuivat menestyksellisesti yhdistämään äänestäjien kaksi suurinta huolta, ilmastonmuutoksen ja maahanmuuton.

Tuloksena sosiaalidemokraatit saivat vaaleissa 26 prosenttia äänistä ja 48 paikkaa kansankäräjille. Myös nykyinen pääministeripuolue, keskustaoikeistolainen Venstre nosti kannatustaan lähes neljä prosenttiyksikköä ja sai 23,4 prosentilla äänistä 43 paikkaa.

Vaalituloksen selvittyä nykyinen pääministeri, Venstren Lars Løkke Rasmussen myönsi tappionsa. Kuva: Mads Claus Rasmussen / EPA

Sosiaalidemokraattien johtama vasemmistoblokki sai parlamenttiin yhteensä 91 paikkaa ja Venstren johtama oikeistoblokki 75 paikkaa. Vaalituloksen selvittyä nykyinen pääministeri, Venstren Lars Løkke Rasmussen myönsi tappionsa.

Hallituksen muodostamisesta odotetaan vaikeaa.

– Aika vaikeat hallitusneuvottelut on luvassa. Demarien Mette Frederiksen sanoi yöllä haluavansa muodostaa demarien vähemmistöhallituksen, joka hakee tukea asia kerrallaan oikeistosta tai vasemmistosta. Jää nähtäväksi hyväksyvätkö vasemmistolaiset tukipuolueet tämän järjestelyn, Dan Ekholm arvioi aamulla.

Kansankäräjävaalien tulos:

Sosiaalidemokraatit 25,9 prosenttia, 48 paikka.

Vuoden 2015 vaalit: 26,3 prosenttia, 47 paikkaa.

Venstre (keskustaoikeisto) 23,4 prosenttia, 43 paikkaa.

2015: 19,5 prosenttia, 34 paikkaa.

Tanskan kansanpuolue (oikeistopopulistit) 8,7 prosenttia, 16 paikkaa.

2015: 21,1 prosenttia, 37 paikkaa.

Radikale venstre (sosiaaliliberaalit) 8,6 prosenttia, 16 paikkaa.

2015: 4,6 prosenttia, 8 paikkaa.

Sosialistinen kansanpuolue 7,7 prosenttia, 14 paikkaa.

2015: 4,2 prosenttia, 7 paikkaa.

Enhedslisten (vihervasemmisto) 6,9 prosenttia, 13 paikkaa.

2015: 7,8 prosenttia, 14 paikkaa

Konservatiivinen kansanpuolue 6,6 prosenttia, 12 paikkaa.

2015: 3,4 prosenttia, 6 paikkaa.

Alternativet (sosiaaliliberaalit vihreät) 3 prosenttia, 5 paikkaa.

2015: 4,8 prosenttia, 9 paikkaa.

Nye borgerlige(nationalistiset konservatiivit) 2,4 prosenttia, 4 paikkaa.

Ei osallistunut vuoden 2015 vaaleihin.

Liberal alliance (liberaalit) 2,3 prosenttia, 4 paikkaa.

2015: 7,5 prosenttia, 13 paikkaa.

Stram kurs, Tiukka linja (oikeistopopulistit) 1,8 prosenttia, 0 paikkaa.

Ei osallistunut vuoden 2015 vaaleihin.

Kristillisdemokraatit 1,7 prosenttia, 0 paikkaa.

2015: 0,8 prosenttia, 0 paikkaa.

Klaus Riskær Pedersen (veropopulisti) 0,8 prosenttia, 0 paikkaa.

Ei osallistunut vuoden 2015 vaaleihin.

Lisää aiheesta:

Lue myös:

.
.