1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Koulutetut ovat hoikempia ja verenpainekin on parempi

Aiemmissa tutkimuksissa koulutustaso on liitetty myös pienempää dementiariskiin.

Terveys
mies opiskelee
On mahdollista, että esimerkiksi korkeasti koulutetut käyttävät terveydenhuoltopalveluita enemmän ja varhaisemmassa vaiheessa.AOP

Korkeasti koulutetut ja pitkään opiskelevat sairastuvat muita harvemmin sydän- ja verisuonitauteihin, tutkimuksista tiedetään. Tuoreen tutkimuksen perusteella tämä johtuu osittain siitä, että korkeasti koulutetut ovat hoikempia, heidän verenpaineensa on alhaisempi ja he tupakoivat harvemmin kuin samanikäiset, jotka ovat vähemmän koulutettuja.

BMJ-lehden (siirryt toiseen palveluun) julkaisemat tulokset perustuvat yli 200 000 britin terveys-, geeni- ja koulutustietoihin.

Vaikka tupakointi, ylipaino ja korkea verenpaine altistavat sydän- ja verisuonitaudeille, ne nyt julkaistujen tulosten perusteella selittävät vain noin 40 prosenttia koulutustasoon liittyvistä sydän- ja verisuonitautivaikutuksista.

Seuraavaksi olisikin syytä selvittää, mistä loput hyödyt johtuvat. On esimerkiksi mahdollista, että korkeasti koulutetut käyttävät terveydenhuoltopalveluita enemmän ja varhaisemmassa vaiheessa.

Aiemmissa tutkimuksissa koulutustaso on liitetty myös pienempää dementiariskiin.

Lähteet: duodecim