Sellun kysynnän kasvu poikii miljoonainvestointeja – Metsä Fibre rakentaa 30 miljoonalla eurolla uuden puunkuorinta- ja hakelaitoksen Joutsenoon

Uusi kuorimo varmistaa Joutsenon sellutehtaan toiminnan jatkossakin.

Metsä- ja paperiteollisuus
Metsä Groupin Joutsenon tehtaan johtaja Ari Tanninen
Lappeenrannan Joutsenoon valmistuu Metsä Fibrelle uusi kuorimolinja irroittamaan havupuiden kuoria. Kuvassa tehtaanjohtaja Ari Tanninen. Kalle Purhonen / Yle

Lappeenrannan Joutsenossa Metsä Fibren sellutehtaan edustalla käy jatkuva puuralli. Tehtaalle tulee joka päivä 180 kuorma-autollisen verran puuta. Osa niistä tulee laivalla ja osa rautatietä pitkin.

Sellun kysyntä maailmanlaajuisesti on kovassa kasvussa. Sellua tarvitsee erityisesti kehittyvä Aasia, jossa lisääntyy pehmopaperin, kuten WC-paperin kysyntä. Kasvava nettikauppa puolestaan kaipaa postitusta varten hyvinkin paljon erilaisia uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja pakkausmateriaaleja.

Turvatakseen sellunvalmistuksen Joutsenossa myös tulevaisuudessa, on Metsä Fibre päättänyt rakentaa Joutsenon sellutehtaansa viereen kokonaan uuden kuorimolinjan eli laitoksen, jossa puusta irrotetaan kuori ja puu haketetaan. Uuden kuorimon rakennustyö ovat jo alkaneet, ja valmista pitäisi olla vuoden 2020 keväällä. Investoinnin arvo on noin 30 miljoonaa euroa.

Puukuorman purkua Metsä Groupin Joutsenon tehtaalla
Joutsenon tehtaan varastoalueella on kerrallaan noin kahden viikon tarve puuta eli noin 150 000 kuutiometriä. Kalle Purhonen / Yle

Uuden kuorimon avulla Joutsenon tehtaan kuorintakapasiteetti nousee noin 30 prosenttia. Tällä yhtiö varmistaa, että tehtaan tuotanto pysyy jatkossakin vähintään nykyisellä tasolla.

– Haluamme varmistaa riittävän kuorinta- ja haketuskapasiteetin viime vuosina kasvaneille tuotantomäärillemme Joutsenossa ja investointi tuo myös joustavuutta koko yhtiön kuitupuu- ja sahahakevirtojen ohjaamiseen, kertoo Metsä Fibren selluliiketoiminnasta vastaava tuotantojohtaja Jaakko Anttila.

Investoinnin myötä sellutehtaalla on myös mahdollista kasvattaa selluntuotantoa.

– Se mahdollistaa tehtaan jatkuvan kehittämisen ja tuotantokapasiteetin lisäämisen tarvittaessa, kertoo Metsä Groupin Joutsenon tehtaanjohtaja Ari Tanninen.

Kuorikin käyttöön

Uuden kuorimon hinnan Metsä Fibre uskoo saavansa pois kasvavan sellun kysynnän ansiosta.

– Tämä on pitkän aikavälin bisnestä. Investoinnit ovat suuria, ja katsomme investoinneille takaisinmaksun usean vuoden aikana, kertoo tuotantojohtaja Jaakko Anttila.

Havusellun valmistuksessa tehokas kuorimo on merkittävä osa sellunvalmistusprosessia. Sananmukaisesti kuorimossa havupuusta otetaan kuori pois.

– Kuitupuu kulkee kuljetinta pitkin isoon kuorintarumpuun, jossa puu pyörii vauhdikkaasti ja samalla puun kuori irtoaa. Kun kuori on irronnut, menee puu linjaa pitkin hakkuun, jossa puusta tehdään noin sormen mittaista haketta. Tämän jälkeen hake on valmis sellunvalmistukseen, kertoo Anttila.

Kuorimosta jäljelle jäävä puun kuori ei mene hukkaan, vaan yli puolet siitä käytetään Joutsenon tehtailla kuoren kaasutuslaitoksessa. Siellä kuoresta tehdään biokaasua korvaamaan fossiilista maakaasua. Loput kuoret yhtiö myy energiakäyttöön tehtaan ulkopuolelle.

Metsä Groupin Joutsenon tehtaan uuden kuorimon työmaa
Uusi kuorimo valmistuu vasemmalla olevalle tyhjälle tontille keväällä 2020. Kalle Purhonen / Yle

Metsä Fibren neljästä sellutehtaasta Joutsenon tehdas on toiseksi suurin. Yhtiö on maailman suurin markkinahavusellun valmistaja.

Puuta Joutsenon tehdas käyttää vuodessa noin 3,8 miljoonaa kuutiometriä, ja sellutehdas tuottaa vuodessa noin 675 000 tonnia sellua.

Sellusta vientiin menee 95 prosenttia. Pelkästään Kiinan osuus viennistä on 70 prosenttia.