Imatran päiväkotiverkon muuttamiseksi nousi kaksi vahvaa vaihtoehtoa – asukkaiden mielipiteitä kerätään verkkokyselyssä

Imatran kaupunki on avannut verkkokyselyn, jossa kaupunkilaiset voivat ottaa kantaa varhaiskasvatuksen järjestämiseen.

Imatra
Äiti ja lapsi
Varhaiskasvatksen järjestämiseksi tulevaisuuden Imatralla on nyt ehdolla kaksi vahvinta vaihtoehtoa.Henrietta Hassinen / Yle

Imatralla on alettu suunnitella päiväkotien määrän vähentämistä kuuden eri vaihtoehdon pohjalta. Nyt vahvimmiksi ehdokkaiksi on noussut kaksi vaihtoehtoa.

Ensimmäisessä Imatralla olisi yksi isompi yksityinen päiväkoti Imatrankosken ja Mansikkalan välisellä alueella. Vuoteen 2028 mennessä poistettaisiin käytöstä kuusi päiväkotia. Ne olisivat Imatrankoski, Meltola, Mansikkala, Vuoksenniskan vuoropäiväkoti, Rautio sekä Mikonpuisto.

Tässä mallissa noin 15 työntekijää siirtyisi yksityisen päiväkodin palkkalistoille.

Toisessa vaihtoehdossa vuoteen 2028 mennessä Imatralta poistuisi viisi päiväkotia eli Imatrankoski, Mansikkala, Vuoksenniskan vuoropäiväkoti, Rautio sekä Mikonpuisto. Muutostöitä tehtäisiin Tainionkosken esiopetustilaan.

Tämä malli ei vaikuttaisi nykyiseen varhaiskasvatuksen henkilöstöön.

Lapsien määrää koskeva ennuste ja hallitusohjelma vaikuttavat

Imatran kaupungin palveluverkkouudistuksen projektipäällikön Mari Routin mukaan tarkennettujen lapsimääräennusteiden ja hallitusohjelman neuvottelutuloksen pohjalta näyttäisi siltä, että viranomaisvalmistelussa vahvimman roolin ovat saamassa edellä kerrotut vaihtoehdot. Kaupungin laatimista vaihtoehdoista (siirryt toiseen palveluun) ne ovat E ja F.

Ne ovat tämän hetken arvioin mukaan riskittömimmät tilojen käytön näkökulmasta pitkällä aikavälillä. Vaihtoehtoa F puoltaisi erityisesti se, että se olisi joustavampi kuin E-vaihtoehto.

– Hallitusohjelma sisältää myös yksityisten varhaiskasvatuspalveluntuottajien toimintaan liittyviä kirjauksia, joiden mahdollisista vaikutuksista ei vielä ole tietoa, Routti sanoo Imatran kaupungin tiedotteessa.

Hallitusohjelman kirjauksesta voi lukea enemmän tästä Ylen jutusta.

Päiväkotien yksityistämissuunnitelmat ovat ehti jo herättää kritiikkiä ammattijärjestö OAJ:ssä. Järjestö kritisoi sitä, että yksityistämisen myötä osa kaupungin varhaiskasvatuksen työntekijöistä siirtyisi yksityisten päiväkotien palvelukseen nykyistä heikommilla työehdoilla.

Anonyymeja lapsia
Imatralaiset voivat ottaa kantaa varhaiskasvatuksen järjestämiseen kaupungin verkkokyselyssä.Mikko Savolainen / Yle

Verkkokysely avautui mielipiteitä varten

Päättäjä tekevät linjauksen päiväkodeista syksyllä. Imatran hyvinvointilautakunta antaa lausuntonsa varhaiskasvatuksen toteuttamisesta kaupunginhallitukselle elokuussa.

Imatralaiset voivat tutustua päiväkoteja käsitteleviin vaihtoehtoihin ja kertoa niistä mielipiteensä verkkokyselyssä (siirryt toiseen palveluun), joka on auki Imatran kaupungin verkkosivulla.