1. yle.fi
  2. Uutiset

Sinileväkesästä ennustetaan hurjaa Suomen eteläisille merialueille – sääolot ratkaisevat levämäärän

Suomen ympäristökeskus perustaa sinileväkukinta-arvionsa edellisen talven typpi- ja fosforimääriin.

levät
Ilmakuvassa näkyy  sinileväkukintaa itäisellä Suomenlahdella vuonna 2005.
Handout / Lehtikuva

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinileväkukintojen riski on tänä kesänä huomattava Suomen merialueilla. Etenkin Suomenlahdella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosaan ennustetaan voimakasta sinileväkukinnan riskiä.

SYKE sanoo, että riski on suurimmassa osassa Saaristomerta huomattava. Kaakkoisella Selkämerellä riski on kohtalainen ja muualla Selkämerellä ja Perämerellä vähäinen.

Leväkukintariski 2019 kartalla.
Leväkukintariski 2019. Valkoiselta alueelta ei ole talven ravinnetietoja, joten se on jätetty arviosta pois.SYKE

Kesän sääolot ratkaisevat kuitenkin sen, miten paljon sinilevää lopulta tulee.

Sinilevä viihtyy Suomen ympäristökeskuksen mukaan lämpimässä vedessä ja tarvitsee kasvuunsa myös runsaasti valoa. Sinilevien kasvu on hidasta, joten runsas leväkukinta vaatii parin viikon suotuisia olosuhteita.

– Tämä kesäkuun alussa annettu riskiennuste pystyy kyllä varsin hyvin kertomaan potentiaalisista sinileväkukinta-alueista, mutta todellista levätilannetta on syytä seurata viikkotiedotteista ja omin silmin, toteaa tiedotteessa ryhmäpäällikkö Harri Kuosa SYKEstä.

SYKE muistuttaa, että viime kesänä sinileväkukintojen riski arvioitiin pienemmäksi kuin vuonna 2017, mutta toisin kävi. Viime kesänä arvioitiin yleisesti, että sinilevätilanne oli pahin vuosikymmeniin.

– Viime kesän "käristyskupolin" tuloksena oli yksi viime vuosien pahimmista sinilevätilanteista merialueellamme huolimatta siitä, että talven ravinnetilanne ennakoi vain keskimääräistä riskiä, tiedotteessa havannoidaan.

Sinileväkukintojen huippu Suomen merialueella ajoittuu yleensä heinäkuun lopulle ja elokuun alkuun.

Sinileväkukintojen riskiarvio perustuu edellisen talven typpi- ja fosforimääriin. Suomen ympäristökeskus SYKE ja Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitos (SMHI) ovat mitanneet talven ravinnemääriä Arandan seurantamatkoilla. Lisäksi Perämeren ravinnetietoja saatiin Uumajan yliopistolla, kertoo SYKE.

Korjaus kello 17.50: SYKEn aamuisessa tiedotteessa oli virhe. Saaristomeren sinileväriski on huomattava, ei kohtalainen, kuten jutussa aiemmin luki.

Lue seuraavaksi