Korkein hallinto-oikeus: Dragon Mining joutuu sulkemaan Oriveden kaivoksen

Ylin oikeusaste hylkäsi kaivosyhtiön valituksen.

kaivostoiminta
Ilmakuva kaivosalueesta
Korkeimman hallinto-oikeuden päätös tarkoittaa, että Oriveden kultakaivos lopettaa toimintansa.Antti Eintola / Yle

Kaivosyhtiö Dragon Mining ei saanut ympäristölupaa kaivostoiminnan jatkamiseksi Oriveden kultakaivoksessa.

KHO hylkäsi Dragon Miningin tekemän valituksen kokonaan ja ely-keskuksen tekemän valituksen pääosin.

Aiemmin sekä Vaasan hallinto-oikeus että aluehallintovirasto ovat hylänneet kaivosyhtiön ympäristölupahakemuksen ja todenneet ratkaisuissaan, että Oriveden kultakaivoksen toiminta on aiheuttanut merkittävää vesistöjen pilaantumista.

Esimerkiksi Ala-Jalkajärven kalasto ja rapukanta on tuhoutunut, aluehallintovirasto sanoi.

Dragon Miningin teettämän tarkkailun mukaan rapuja ei ole ollut järvessä 2000-luvulta asti muutenkaan.

Edellytyksiä ympäristöluvan myöntämiseen ei ole

Dragon Mining olisi halunnut jatkaa kaivostoimintaa ja valitti hallinto-oikeuden päätöksestä. Ely-keskuksen valituksen tavoitteena oli saada kaivosyhtiölle väliaikainen ympäristölupa, jotta kaivos voitaisiin ajaa alas hallitusti.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi molemmat valitukset ja totesi, että Dragon Mining ei ole hakenut lupaa kaivostoiminnan alasajamiseen, vaan toiminnan jatkamiseen.

KHO:n mukaan luvan myöntämisen edellytyksiä ei ole, joten ympäristölupaa kaivostoiminnan jatkamiseen määräaikaisestikaan ei voida myöntää pelkästään kaivostoiminnan alasajamiseksi.

Pirkanmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Vesa Hyvärinen vahvistaa, että Oriveden kultakaivoksen toiminta on lopetettava.

– Kaivoksella ei ole enää ympäristölupaa. Tämä tarkoittaa, että alamme kaivosyhtiön kanssa käsitellä sitä, miten toimintaa lopetellaan.

Aluehallintoviraston aiemman ratkaisun perusteella Dragon Miningin on esitettävä yksityiskohtainen suunnitelma vesiensuojelua, maaperänsuojelua ja jätehuoltoa koskevista kaivoksen sulkemiseen liittyvistä toimista kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun päätöksestä tulee lainvoimainen.

Suunnitelman saatuaan aluehallintovirasto tekee päätöksen kaivoksen sulkemisesta. Tästäkin päätöksestä voi valittaa, mutta kaivostoiminnan loppumiseen sillä ei ole vaikutusta.

Yle on pyytänyt Dragon Miningia kommentoimaan Oriveden kultakaivoksessa seuraavaksi tehtäviä toimenpiteitä.

Laitonta kaatopaikkaa tutkitaan edelleen

Oriveden kultakaivoksen toiminta alkoi 1990-luvulla. Aluksi kaivosta pyöritti Outokumpu, joka luopui myöhemmin kaivostoiminnasta. Kaivos avattiin uudelleen vuonna 2007.

Nyt ratkaisun saaneen oikeuskäsittelyn lisäksi kultakaivos on ollut otsikoissa toisesta ympäristön turmelemiseen liittyvästä syystä.

Lokakuussa 2018 tehdyssä tarkastuksessa ely-keskus löysi Oriveden kultakaivoksesta laittoman kaatopaikan. Poliisin tutkinta on vielä kesken.

Dragon Mining ilmoitti tänä keväänä, että se lopettaa tuotannon Oriveden kaivoksessa. Yhtiö aikoi kuitenkin selvittää, kannattaako malmia vielä etsiä lisää.

Muokattu klo 10:50: uutista täydennetty lisätiedoilla.

Muokattu klo 11:26: lisätty ely-keskuksen kommentti

Lue myös:

Dragon Mining pani yllättäen kohutun kultakaivoksen tauolle Suomessa – uutinen paljastui Hongkongin pörssin kautta

Salaisesta kaatopaikasta kaivoksen sisältä saatu jätettä pois jo lähes 30 000 kiloa – kukaan ei tiedä, paljonko sitä on vielä jäljellä

Analyysi: Oriveden kaivosta pyöritetään ikivanhalla ympäristöluvalla – valitusrumba on venynyt niin pitkään, että Dragon Mining kertoo jo saaneensa kaivoksesta lähes kaiken haluamansa