Hyppää sisältöön

Japanilaisnaiset kampanjoivat korkokenkäpakkoa vastaan – Miesministeri: Korkokengät ovat tarpeellisia

Japanin hallituksen toivotaan kieltävän työnantajia vaatimasta työntekijöiltä korkokenkien käyttöä.

Tuhannet naiset ovat ottaneet osaa kampanjaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #KuToo. Kuva on otettu Tokiossa vuonna 2013. Kuva: Franck Robichon / EPA

Jo yli 20 000 japanilaisnaista on liittynyt kampanjaan, jossa hallitusta kehotetaan kieltämään työnantajia vaatimasta työntekijöiltä korkokenkien käyttöä. Lukuisat naiset ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa kieltoa tukevia viestejä aihetunnisteella #KuToo, joka yhdistää japanin sanat kenkä (kutsu) ja kipu (kutsuu) ahdistelun vastaiseen MeToo-aihetunnisteeseen.

Kampanjan aloittanut näyttelijä Yumi Ishikawa ja kampanjaan liittyneet muut naiset sanovat korkokenkien käytön olevan monilla japanilaisilla työpaikoilla edellytys. Osa protestoijista on verrannut korkokenkäpakkoa muinaiseen aasialaiseen tapaan sitoa naisten jalat.

Japanin terveysministeriltä Takumi Nemotolta ei kuitenkaan liikene ymmärrystä kampanjoijille. Vetoomuksen maanantaina vastaanottaneen miesministerin mielestä korkokenkien käyttöä vaativa pukeutumiskoodi on työpaikoilla tarpeellinen ja tarkoituksenmukainen.

– Miehet eivät näytä ymmärtävän, että korkokenkien käyttäminen voi olla kivuliasta ja johtaa vammoihin, Yumi Ishikawa kommentoi ministerin ajatuksia torstaina.

.
.