Itä-Suomi kärjessä lastensuojelutilastoissa – Palvelujohtaja: "Tieto ei kulje entiseen malliin"

Asiantuntija toivoo, että tieto ongelmatapauksista saavuttaisi sosiaaliviranomaiset nykyistä aiemmin.

lastensuojeluilmoitukset
Lapsi leikkii legoilla
Eniten lasten ja nuorten kiireellisiä sijoituksia tehtiin viime vuonna Pohjois-Karjalassa.Juha Kivioja / Yle

Lastensuojeluilmoitukset ovat lisääntyneet koko maassa (siirryt toiseen palveluun). Myös lasten ja nuorten kiireellisten sijoitusten määrä on kasvussa.

Maakuntia vertailtaessa Itä-Suomi on tilastojen kärjessä, sillä vuonna 2018 kiireellisesti sijoitettuja lapsia oli kaikkein eniten Pohjois-Karjalassa.

Huostaan otettuja lapsia ja nuoria oli eniten Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa, Kainuussa, Kymenlaaksossa sekä Päijät-Hämeessä.

Asiantuntijan mukaan esimerkiksi kiireellisten sijoitusten lisääntyminen selittyy sillä, että tieto vaikeistakin tapauksista tavoittaa sosiaaliviranomaiset liian myöhään.

– Tällöin kiireellinen sijoittaminen on enää ainoa käytettävissä oleva vaihtoehto, Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Siun soten palvelujohtaja Tuuli Ollila sanoo.

Ollilan mukaan ilmiö on uusi, eikä vastaavaa ongelmaa ole aiemmin havaittu.

Se, miksi esimerkiksi neuvolat, päiväkodit, koulut tai muut lasta tai nuorta tapaavat aikuiset eivät puutu tapauksiin ajoissa, on Ollilan mukaan arvoitus.

– Vaikea sanoa, miksi tieto ei kulje entiseen malliin. Onko yksityisyyden arvostaminen yhteiskunnassa sitten lisääntynyt, Ollila miettii.

Hänen mukaansa on myös tapauksia, joissa tilanne kodin sisällä kärjistyy sietämättömäksi varsin lyhyessä ajassa. Syynä tähän voi olla esimerkiksi vanhempien tai vaihtoehtoisesti lapsen tai nuoren itsensä päihteidenkäyttö.

Suomessa tehtiin vuonna 2018 liki 150 000 lastensuojeluilmoitusta. Ilmoitusten määrä kasvoi viimeisen vuoden aikana noin viidellä prosentilla.