KRP: Suuri määrä Itä-Suomesta varastettuja aseita välitettiin United Brotherhood -jengille Etelä-Suomeen

Keskusrikospoliisin mukaan aseet olivat pääasiassa peräisin Pohjois-Karjalassa tehdyistä asuntomurroista.

rikokset
Aseita
Poliisin takavarikoimien aseiden epäillään olevan lähtöisin Pohjois-Karjalasta.Poliisi

Keskusrikospoliisi on tutkinut yhdessä Itä-Suomen poliisilaitoksen kanssa aseiden välittämistä Pohjois-Karjalasta Etelä-Suomeen.

Poliisin mukaan aseet välitettiin United Brotherhood -jengille kesäkuun 2018 ja tammikuun 2019 välisenä aikana.

Aseiden välittämiseen liittyvä tutkinta alkoi, kun United Brotherhoodilta takavarikoitiin suuri määrä aseita toisessa asiayhteydessä.

Nyt poliisi epäilee, että Pohjois-Karjalasta rikollisryhmälle välitetyt aseet ovat peräisin pääasiassa asuntomurroista.

Aseiden välittämisestä epäiltyinä on neljä pohjoiskarjalaismiestä, joista kaksi vangittiin käräjäoikeuden päätöksellä esitutkinnan aikana. Toinen heistä on edelleen tutkintavankina.

Lisäksi esitutkinnan aikana epäillyiltä takavarikoitiin konepistooleja, kivääreitä, haulikoita ja pistooleja. Aseita oli anastettu muun muassa Ilomantsista vuonna 2016, Juuasta vuonna 2009 sekä Joensuusta joulukuussa 2018.

Tekoja tutkitaan nyt muun muassa törkeänä ampuma-aserikoksena ja törkeänä kätkemisrikoksena.

Tutkinnan yhteydessä paljastui myös laaja omaisuusrikosten sarja, kun esitutkinnan aikana tehdyissä kotietsinnöissä löydettiin runsaasti anastettua omaisuutta ja muun muassa huumausaineita.

Epäiltyjen omaisuusrikosten kohteina olivat muun muassa koulu, varastotiloja sekä rakennustyömaita. Kohteista on anastettu esimerkiksi työkaluja ja elektroniikkaa. Anastetun omaisuuden kokonaisarvo on kymmeniä tuhansia euroja.

Yksi asianosainen uhattiin tappaa

Tämän vuoden maaliskuussa poliisi sai niin ikään tietää, että yhteen asianosaisena olleeseen mieheen oli kohdistettu väkivaltaa ja häntä oli uhkailtu. Motiivina epäillään olleen miehen poliisille esitutkinnassa antamat lausunnot.

Asiaa tutkitaan tapon yrityksenä ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisena. Kaksi joensuulaismiestä on tämän johdosta edelleen vangittuina.

Kokonaisuuteen liittyen poliisi tutki myös kevättalvella Tuupovaaran apteekkiin ja terveysasemaan kohdistuneita murtoja. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vangitsi näistä kaksi miestä todennäköisin syin epäiltyinä.

Poliisilla on ollut esitutkinnan aikana kiinniotettuna, pidätettynä, matkustuskiellossa tai tutkintavankeudessa kymmenen henkilöä sekä aseisiin että omaisuusrikoskokonaisuuteen liittyen. Viisi heistä on edelleen tutkintavankina.

Kaikki epäillyt ovat kotoisin Pohjois-Karjalasta.

Poliisi on saattanut syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjävirastoon yli kaksikymmentä esitutkintapöytäkirjaa, joissa nimikkeinä on edellä mainittujen rikosten lisäksi varkauksia, törkeitä varkauksia, kätkemisrikoksia ja huumausainerikoksia.

Syytteen nostamisen määräaika on kesäkuun puolivälissä.

Lue lisää:

Liivijengiläisille pitkiä vankeusrangaistuksia huumausainerikoksista Varsinais-Suomessa

Laaja rikoskokonaisuus poliisitutkinnassa: 24 United Brotherhood -rikollisjärjestön jäsentä epäiltynä törkeistä rikoksista