Hittisarja Handmaid's Talen kolmatta kautta on kritisoitu liian väkivaltaiseksi – tuottaja: "Sarja ei yritä olla kiduttavaa katsottavaa"

Naisia alistavasta tulevaisuuden yhteiskunnasta kertovasta amerikkalaisesta draamasarjasta julkaistiin torstaina kolmas tuotantokausi.

draamasarjat
Sarjan asuihin pukeutuneita protestoijia Yhdysvaltojen hallinnon virastotalossa.
Sarjan asuihin pukeutuneita protestoijia Yhdysvaltojen hallinnon virastotalossa. Jim Lo Scalzo / EPA

Handmaid's Tale eli Orjattaresi-televisiosarjaa on pidetty paikoitellen katsojalle kovana kokemuksena, sillä sen päähenkilöitä alistetaan sekä henkisesti että fyysisesti. Toisella kaudella sarjassa lyötiin, hirtettiin ja raiskattiin.

Sarjan luonut tuottaja Bruce Miller vastaa kritiikkiin sanomalla, ettei hän mielestään ole julmuuksia kehittelevällä alalla.

– Sarja ei yritä olla kiduttavaa katsottavaa. Se on viihdettä ja yrittää temmata mukaansa, sanoo Miller uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

– Yritämme näyttää asioita, joita June (päähenkilö) näkee, jotta katsoja ymmärtäisi häntä.

Sarja on kehitetty Margaret Atwoodin kirjan pohjalta.

Kriitikot ovat pohtineet tällä viikolla alkaneen kolmannen tuotantokauden olevan vaikeaa katsottavaa.

Esimerkiksi Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan sarjan kolmas tuotantokausi on mennyt jo liiallisuuksiin väkivaltaisessa kuvastossaan. Tästä kärsivät henkilöhahmojen tarinat.

Atlantic-lehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa Junen tuntuvan epäaidolta ja sarjan kertaavan vanhoja tapahtumia liikaa tällä kaudella.

Sarjan kolmas kausi alkoi maksullisissa striimauspalveluissa ympäri maailmaa. Suomessa sarjan toisen kauden jaksoja on katsottavissa Yle Areenassa.

Orjattaren tarina jatkuu kapinalla

Tulevaisuuteen sijoittuvassa synkässä sarjassa eletään kuvitteellisessa pappisjohtoisessa Gileadin valtiossa, entisissä Yhdysvalloissa.

Päähenkilö June, joka on nimetty Offrediksi, on päättänyt taistella naisia alistavaa yhteiskuntaa vastaan.

– Haluamme näyttää, miltä sankari näyttää. Hän on itsepäinen, sanoo Miller.

– Heidät isketään maahan, he saavat ruhjeita, mutta he keräävät itsensä ja yrittävät uudelleen.

Sarja käsittelee myös yhtenä teemana luottamusta.

Tyrmäys yhtymäkohdille

Edellistä kautta on ehditty pitää muun muassa kommenttina nykyisen Yhdysvaltojen maahanmuutto- ja siirtolaispolitiikkaan Meksikon rajalla.

Kolmas kausi julkaistaan tilanteessa, jossa Yhdysvalloissa naiset ovat alkaneet protestoida 11 osavaltion aborttia rajoittavia lakeja vastaan.

Miller kuitenkin sanoo, että sarjan tapahtumien ja nykyisten maailman tapahtumien rinnastettavuus ei ole tarkoituksellista. Sarjan luojat yrittävät hänen mukaansa vain keksiä, mitä kuvitteellisessa Gileadissa voisi tapahtua.

– Jos televisiota alettaisiin tehdä sillä ajatuksella, että se kietoutuu todellisiin tapahtumiin, olisi se yhtä huolestuttavaa kuin se poliittinen myllerrys, jota maailmassa näemme nykyään, sanoo Miller.

Hän ei selvennä mihin poliittiseen myllerrykseen hän kommentillaan viittaa.

Sarja on inspiroinut naisten oikeuksien puolesta mieltään osoittaneita, ja sarjan vaatetusta on alettu käyttää pukuna erilaisissa mielenilmaisuissa monissa maissa.

Miller on sanonut Hollywood Reporterille (siirryt toiseen palveluun) suunnitelleensa sarjalle jopa kymmenen kautta, sillä silloin pystyttäisiin kuvaamaan tapahtumia kuvitteellisen valtion murtumisen jälkeen.

Kanadalaiskirjailija Margaret Atwood aikoo myös kirjoittaa kirjalleen jatko-osan. Ensimmäinen kirja julkaistiin vuonna 1985.

Lue Ylen juttu Handmaid's Talen maailmasta ja sen yhtymäkohdista todellisuuteen.

Jaksoja sarjan toisesta tuotantokaudesta on katsottavissa Yle Areenassa.

Lue myös:

Offredin tarina jatkuu – Margaret Atwood kirjoittaa Handmaid's Tale -kirjallensa jatko-osan

"Elisabethin kasvoilta näkee, että hahmon pään sisällä tapahtuu jotain" – Cannes-voittaja kertoo, miksi Elisabeth Moss on tv-draaman kuningatar

The Handmaid's Tale saa minut voimaan pahoin – siksi rakastan sitä

Lähteet: Reuters