Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä painumassa 34 miljoonaa euroa alijäämäiseksi – yt-neuvottelut käynnistymässä

Yhtymä työllistää noin 7 000 ihmistä.

Lomautukset ja irtisanomiset
Sairaalapäivystyksen sisäänkäynti
Sini Ojanperä / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä aikoo käynnistää yt-neuvottelut talouden tasapainottamisesta.

Yhtymähallituksen on määrä päättää maanantaina koko henkilöstöä ja kaikkia toimintoja koskevista yt-neuvotteluista. Yhtymän johto vakuuttaa, että neuvottelut eivät vaaranna potilasturvallisuutta tai palvelujen saatavuutta. Tarkemmat tiedot henkilöstömääristä tai säästötavoitteita kerrotaan vasta neuvottelukutsussa elokuussa.

Neuvotteluissa perataan hyvinvointiyhtymän omat toiminnat sekä ulkoistetut tukipalvelut ja palveluverkko.

Taustalla on hyvinvointiyhtymän huomattavan suureksi paisuva tappio – torstaina julkistettu osavuosikatsaus ennakoi tämän vuoden alijäämäksi 34 miljoonaa euroa.

Vt. toimitusjohtaja Veli Penttilän mukaan osa kustannuksista on perusteltuja kuten kikyn vaikutukset ja palkankorotukset. Osa kustannusten noususta on tullut palveluiden ostosta.

– Vaikka olemme kiristäneet ruuvia jo alkuvuonna, toivottua vaikutusta ei ole syntynyt. Maaliskuussa huomasimme, että kasvukäyrä on aina vain ylöspäin, sanoo Penttilä.

Muutosjohtaja Asko Saaren mukaan laivan on nyt käännyttävä.

– Meillä on yli 200 kehittämishanketta. Nyt katsomme ne läpi ja jatkamme niitä, jotka tuottavat selviä kustannushyötyjä ja panemme naftaliiniin ne, joista ei ole odotettavissa nopeaa tai selvää hyötyä, sanoo muutosjohtaja Saari.

Hyvinvointiyhtymän palveluksessa on noin 7 000 työntekijää. Maakunnan suurin julkinen työnantaja kertoo yt-neuvotteluista tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Vt. toimitusjohtaja Veli Penttilän ja muutosjohtaja Asko Saaren haastattelun voi kuunnella tästä Yle Areenan linkistä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus