Kännissä tai läpällä – tällainen on suomalainen pommiuhkaus

Yle kävi läpi yli 40 pommiuhkauksista käräjäoikeuksissa annettua tuomiota.

Perätön vaarailmoitus
Perätön vaarailmoitus -teksti oikeuden päätöksestä.
Antti Seppälä / Yle

Vuosi sitten annettu tuomio kiteyttää suomalaisen pommiuhkauksen. Uhkauksen teki kuusikymppinen mies kännissä puhelimitse.

Näin tapahtunutta kuvaillaan Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomiolauselmassa:

  • N. N. on ilmoittanut puhelimessa räjäyttävänsä Kansaneläkelaitoksen Iisalmen toimiston. Ilmoituksen johdosta poliisipartio on käynyt tarkistamassa Kansaneläkelaitoksen tilat ja tämän jälkeen ottanut N.N:n kiinni tämän asunnolta.

Todisteena käytettiin tallennetta puhelusta, jossa tuomittu esitti uhkauksensa.

Tuomiolauselman kohta "syyksilukemisen perusteet" kuuluu näin:

  • N. N. on esitutkinnassa ilmoittanut, että hän ei muista humalatilansa johdosta mitään asioista. N. N. on kuitenkin pitänyt mahdollisena, että hän oli ollut puhelimessa yhteydessä eläkevakuutusyhtiö Eloon ja sanonut menevänsä pommin kanssa Iisalmen Kansaneläkelaitoksen toimistoon ja "kaikki kuolevat".

Känninen puhelu toi miehelle 35 päiväsakkoa perättömästä vaarailmoituksesta. Maksettavaa tuli 210 euroa, vaikka hän sai sakot pienimmän mahdollisen päiväsakon eli kuuden euron mukaan.

Mies soittaa pommiuhkauksen

Yle tutustui yli 40:een käräjäoikeuksissa eri puolilla Suomea annettuun tuomioon julkisiin tiloihin kohdistuneista uhkauksista. Niiden mukaan tyypillinen perätön vaarailmoitus on juuri Pohjois-Savon käräjäoikeudessa käsitellyn kaltainen: mies esittää pommiuhkauksen puhelimessa.

Usein tekijä on ollut siinä määrin alkoholin vaikutuksen alaisena, että se mainitaan tuomiolauselmassakin.

Muun muassa tällaisia tapauksia oikeuksissa on käsitelty:

  • Nelikymppinen mies sanoo puhelimessa Kelan asiakasneuvojalle, että aikoo asettaa pommin konttoriin. 40 päiväsakkoa. Oulun käräjäoikeus 2013.
  • Parikymppinen mies soittaa hätäkeskukseen, ja sanoo, että Alajärven Tokmannilla räjähtää tunnin kuluttua pommi. 50 päiväsakkoa. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus 2011.
  • 32-vuotias mies soittaa hätäkeskukseen, että Hamburger Börs -hotellin ravintolassa räjähtää pian pommi. 30 päiväsakkoa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus 2013.
  • 65-vuotias mies soittaa kolme eri kertaa hätäkeskukseen, että Turun kauppatorilla on pommiuhka. 30 päiväsakkoa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus 2015.
  • 46-vuotias mies soittaa itsenäisyyspäivän iltana hätäkeskukseen. Hän sanoo asentaneensa neljä pommia Tampere-taloon tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton pitopaikalle. 35 päiväsakkoa. Pohjois-Savon käräjäoikeus 2014.

Naiset eivät tämän aineiston perusteella perättömiä vaarailmoituksia juuri tee. Tuomituista naisia on vain neljä.

Nuori "vitsailee" netissä

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi (siirryt toiseen palveluun) keväällä, että koulu-uhkaukset teettävät työtä lähes päivittäin. Poliisi saa yleensä tekijän selville, mutta oikeuteen asti tapaukset etenevät harvoin. Ylen saamassa aineistossa tapauksia on kourallinen.

  • Alle 18-vuotias mies lähettää internetin anonyymille keskustelupalstalle kuvan veitsestä ja tekstin “huomenna kouluun”. Samana päivänä on tapahtunut koulupuukotus Myllytullin ammattikoulussa. 30 päiväsakkoa. Oulun käräjäoikeus 2014.
  • Nuori mies lähettää internetin anonyymille keskustelupalstalle viestin, jossa lukee muun muassa "huomenna meen ala-asteelle ja tapan vähintään 10 lasta siellä”. 40 päiväsakkoa. Oulun käräjäoikeus 2017.
  • 15-vuotias poika lähettää anonyymillä kännykkäsovelluksella viestin “ei kannata tulla huomenna kouluun” ja kuvan käsiaseesta. Seuraavana aamuna hän lähettää samalla sovelluksella viestin “Tänäänlähtee”. 20 päiväsakkoa. Kanta-Hämeen käräjäoikeus 2018.

Tapauksissa näyttäisi siltä, että kyseessä on ollut yritys vitsiksi. Yksi tuomituista kertoo vastauksessaan, ettei uskonut kenenkään ottavan tekstiä tosissaan. Pari muuta kertoo, ettei ole voinut kuvitella asiasta syntyvän tällaisia seurauksia.

Kuvan käsiaseesta lähettänyt poika puolustautui sillä, että kuvassa ei ollut oikea ase, vaan kuva oli videopelistä. Oikeuden mukaan kuvassa olleen aseen aitoudella ei ollut tapauksen ratkaisemisen kannalta merkitystä.

Tapauksissa toistuu kaava, joka on poliisin mukaan tyypillinen. Nuori kirjoittaa anonyymisti koulua uhkaavan viestin, johon on usein liitetty kuva aseesta, ja seuraukset tulevat yllätyksenä.

Kaava näkyy myös Ylen aikaisemmin tänä vuonna uutisoimissa Oulun Kellon koulun sekä Hyrylän koulukeskuksen uhkauksissa.

Jos tekijä on alle 15-vuotias, hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, eikä tapaus mene oikeuteen.

Alle 18-vuotiaiden kohdalla syyttäjä voi jättää syytteen nostamatta, jos mahdollinen rangaistus olisi enintään puoli vuotta vankeutta ja jos teko vaikuttaa olevan enemmänkin harkitsemattomuutta kuin piittaamattomuutta laista.

Syytteen voi jättää nostamatta myös esimerkiksi silloin, jos oikeudenkäynti ja rangaistus olisivat kohtuuttomia.

Tyypillinen tuomio: päiväsakkoja

Tuomio pommi- tai koulu-uhkauksesta on tapauksesta riippuen 20-50 päiväsakkoa. Linja on johdonmukainen käräjäoikeuksissa eri puolilla Suomea.

Euromääräisesti pienimmät sakot olivat yhteensä 120 euroa, ja suurimmat 810 euroa. Kolmessa neljästä sakkotuomiosta päiväsakon määrä on pienin mahdollinen, eli kuusi euroa.

Päiväsakot lasketaan käteen jäävistä tuloista, ja poliisin sakkolaskurin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kuuden euron päiväsakko tarkoittaa alle 700 euron nettotuloja kuukaudessa.

Kalliimmaksi perätön vaarailmoitus tulee, jos se on aiheuttanut taloudellista vahinkoa. Esimerkiksi mies, joka vuonna 2011 teki kaikkiaan kymmenen perätöntä vaarailmoitusta pommin räjähtämisestä ja ampumavälikohtauksesta Jokioisissa tuomittiin Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa 50 päiväsakkoon ja yli kymmenen tuhannen euron korvauksiin Osuuskauppa Hämeenmaalle myynnin menetyksistä.

Päiväsakkoja kovempia tuomioita tuli vain tapauksissa, joissa samaan käsittelyyn oli yhdistetty useampia saman henkilön tekemiä rikoksia. Esimerkiksi 18 rikoksesta samalla kertaa tuomittu parikymppinen mies tuomittiin kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hänen rikoksensa olivat enimmäkseen varkauksia ja niiden yrityksiä.