Hyppää sisältöön

Naispuoliset asiantuntijat tasa-arvoisesti esiin! – Näin Yle on onnistunut kohentamaan ohjelmiensa sukupuolijakaumaa

Yleisradio tavoittelee uutis- ja ajankohtaisohjelmiensa haastateltaviksi samassa suhteessa miehiä ja naisia kuin heitä on Suomessa muutenkin, eli puolet ja puolet.

Ajankohtaisohjelma Perjantaissa toukokuussa tavatuista ihmisistä oli reilu 46 prosenttia naisia.

Iso laiva kääntyy hitaasti, mutta se kääntyy.

Naishaastateltavien osuus Ylen uutis- ja ajankohtaissisällöissä oli vielä viime vuonna paikoitellen vain 30 prosenttia. Mutta viime kuussa osuus oli kaikissa mitatuissa sisällöissä jo 43 prosenttia.

– Ajattelutapaa toimituksissa on muutettu. Pohditaan, löytyisikö uusia ja parempia haastateltavia iänikuisten vakiokasvojen tilalle. Toki uusiutumista on tavoiteltu ennenkin, mutta tämä 50:50-hanke vaatii miettimään lisää, projektia Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa vetävä sisältöpäällikkö Heikki Valkama sanoo.

Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen pohtii, että tasa-arvokaan ei edisty ilman pientä pakkoa.

– Valitettavasti pelkät puheet eivät riitä. Tällaisilla hankkeilla pitää olla selkeät tavoitteet ja mitattavuutta, jotta voidaan verrata aiempaan.

Jokisen mielestä Suomessa on kansainvälisesti verrattuna hyvä tasa-arvotilanne. Silti meillä on yhä parannettavaa. Yleisradio haluaa olla tasa-arvon edelläkävijä.

Hanke alkoi vuoden alussa, ja sen tavoite on saavuttaa haastateltavien kohdalla sama sukupuolijakauma kuin yhteiskunnassa yleensäkin. Valkaman mukaan luvut olivat jo alkuvuonna hyviä eli kauttaaltaan muutos on ollut vasta muutamia prosentteja.

Tässä esimerkkejä naisten osuudesta Ylen ohjelmissa toukokuussa 2019.

  • A-studio 41,3 %
  • Aamu-tv 47,4 %
  • Sannikka & Ukkola 40,9 %
  • Radio Suomen Päivä 47,5 %
  • Puoli seitsemän 50 %
  • Radion Ykkösaamu 50 %
  • Yle Novosti 50 %

Osaava nainen kieltäytyy herkästi

Yle on ottanut mallia sukupuolijakauman tavoittelussa Britannian yleisradioyhtiö BBC:ltä (siirryt toiseen palveluun).

Tasapuolisuuden pyrkimystä pidettiin esimerkiksi BBC Arabicilla ensin tuhoon tuomittuna, mutta pian huomattiin, että maailma täynnä muun muassa naisprofessoreita.

– Kun toimittajalla on kiire, ja puhelimen pikavalinnassa on valmiina miespuolisen tietäjän numero, ei siinä automaattisesti tule mieleen käydä läpi, ketkä vaihtoehtoiset henkilöt ovat itse asiassa perehtyneet juuri päivän aiheeseen, Heikki Valkama kuvailee.

Ja vaikka naispuolinen asiantuntija löytyisikin, moni heistä kieltäytyy yhä haastattelusta, koska ei pidä itseään riittävän hyvänä. Niinpä kameran eteen päätyy helposti mies, joka on kollegaansa rohkeampi mutta saattaa tietää vähemmän.

Puoli seitsemän loistaa tasa-arvoisena

Arki-iltojen Puoli seitsemän -ohjelmassa ja radion Ykkösaamussa tilanne haastateltavien sukupuolijakauman suhteen on kevään päätteeksi tasan puolet ja puolet. Sen sijaan illan tv-uutislähetyksissä naisten osuus on reilu 38 prosenttia ja aamun uutisissa noin 32 prosenttia.

Sisältöpäällikkö Heikki Valkaman mukaan miesten yliedustus juuri uutisissa johtuu muun muassa siitä, että Yle laskee tilastoonsa myös uutisten kohteet.

– BBC laskee vain uutisten kommentoijat ja valitut haastateltavat. Mutta Yle laskee myös juttujen aiheina olevat henkilöt. Jos keskeiset ministerit ja politiikan puheenjohtajat ovat miehiä, se näkyy tuloksissa, vaikka kyseistä isokenkäistä ei olisi haastateltu ohjelmaan. Ja ulkomaan uutisissakin esiintyvät johtajat tapaavat olla miehiä.

Päätoimittaja Jouko Jokisen mielestä haastateltavien valinta alkaa hiljalleen vaikuttaa myös uutisten sisältöön. Sisällöt monipuolistuvat ja asioihin avautuu uusia näkökulmia.

Tässäkin artikkelissa, jota juuri luet, on haastateltu kahta miestä miestä. Päätoimittaja Jouko Jokinen, kuka siitä hyötyy, että näitä juttuja toimitetaan tasapuolisemmin?

– Nuoret! Omassa minilaboratoriossani on nuorison edustajia ja olen huomannut, että kaikenlainen tasa-arvo on heille äärimmäisen tärkeää, sanoo Jokinen.

.
.