Punkkihavaintoja viime kesää enemmän Rovaniemellä ja Tervolassa

Myös punkkirunsaudestaan tunnetussa Simossa soittoja puremista on tullut eläinlääkärille vuoden takaista useammin.

Lappi
Punkki kissan niskassa.
Usein kotieläimiä ei viedä punkin vuoksi eläinlääkärille asti, mutta neuvoja ja reseptejä kysytään paljonkin asiantuntijoilta.Kalle Niskala / Yle

Etelä-Lapissa on paikoin tehty viime alkukesää enemmän punkkihavaintoja. Esimerkiksi Rovaniemellä ja Tervolassa asiakaskäynnit tai tiedustelut eläimillä havaittujen punkkien vuoksi ovat lisääntyneet.

– Punkkiesiintymät ovat paikallisia, mutta selvästi enemmän on tullut yhteydenottoja kuin aikaisempina vuosina, sanoo eläinlääkäri Paula Kurth Meri-Lapin ympäristöpalvelujen Tervolan vastaanotolta.

Kurthin mukaan vastaanotolle ei niinkään ole tullut eläimiä punkin poistoon, mutta soitot ovat lisääntyneet. Lisäksi eläinlääkärit ovat määränneet lääkkeitä koirien ja kissojen punkinpuremiin.

Myös Rovaniemeltä kerrotaan, että tämä kesä on ollut punkkien suhteen edellistä vilkkaampi. Eläinten punkkitapauksia tulee ilmi lähes päivittäin, kertoo kaupungineläinlääkäri Johanna Isaksson.

Meri-Lappi on jo ennestään tunnettu punkkirunsaudestaan. Simossa on huomattu, että yhteydenottoja on tullut jopa viime suvea enemmän.

– On tämä joka vuosi lisääntynyt. En tiedä, onko punkkeja enemmän vai ovatko ihmiset valveutuneempia kuin ennen, miettii klinikkaeläinhoitaja Pia Vääräkangas Meri-Lapin ympäristöpalvelujen Simon vastanotolta.

Kemissä ja Torniossa soittoja neuvojen ja reseptien perään saapuu tasaisesti.

Pohjoisemmassa havainnot vähäisiä ja usein muualta tulleita

Kemijärvellä eläinlääkäri Joonas Lehtola arvioi, että punkkeja on yhä runsaammin vuosi vuodelta. Tosin määrät Itä-Lapissa ovat vielä vähäisiä rannikkoseutuun verrattuna.

Tunturi-Lapissa eläinlääkärit ovat löytäneet punkkeja lähinnä etelämpää tulleista kotieläimistä. Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon alueena on Kittilä, Muonio, Enontekiö ja Sodankylä.

Muualta kulkeutuneita punkkeja ja niistä syntyneitä paikallispopulaatioita on havaittu aiempina vuosina aivan pohjoisimmassa Lapissa asti.

Lapissa tavataan kahta punkkilajia, sekä puutiaista että taigapunkkia. Molemmat lajit voivat levittää puutiaisaivokuumetta ja borrelioosia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisterin mukaan Lapissa ei ollut viime vuonna yhtään ihmisiin tarttunutta puutiaisaivokuumetapausta. Borrelioosia todettiin neljällä henkilöllä.

Simo ja eteläinen Kemi kuuluvat THL:n rokotusohjelmaan puutiaisaivokuumetta aiheuttavan TBE-viruksen osalta.

Lisää aiheesta:

Kesän punkkikannasta odotetaan taas runsasta – Eläinlääkäri: "hörhövalmisteista" ei ole koirien punkkitorjunnassa mitään hyötyä

Ruotsikin tutkii punkkien leviämistä pohjoiseen

Punkkihavaintoja tehty jo Suomen pohjoisinta kolkkaa myöten – Uudet loislajit voivat uhata pohjoisen poronhoitoa