1. yle.fi
  2. Uutiset

Intia haluaa komentaa kuljetuspalvelut siirtymään reippaassa tahdissa sähköautoihin

Kaikkien kaupalliseen käyttöön myytävien uusien autojen pitäisi olla sähköisiä vuonna 2026. Sitä ennen yritysten pitäisi muuttaa autokantaansa sähköiseksi portaittain.

sähköautot
Intia pohtii kuljetuspalveluiden autojen ja muiden kulkuvälineiden sähköistämistä. Tässä autoriksoja Mumbaissa marraskuussa 2018.
Intia pohtii kuljetuspalveluiden autojen ja muiden kulkuvälineiden sähköistämistä. Tässä autoriksoja Mumbaissa marraskuussa 2018.EPA

Jos Intian suunnitelmat toteutuvat, maan takseissa huristellaan muutaman vuoden kuluttua suurilta osin sähköautoilla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Intian hallitus aikoo vaatia, että Uberin kaltaiset kuljetuspalvelut vaihtavat sähköautoihin. Tarkoituksena on, että kaikki kaupalliseen käyttöön myytävät uudet autot olisivat sähköisiä vuoteen 2026 mennessä.

Sitä ennen kuljetuspalveluiden jo olemassa olevaa autokantaa pitäisi sähköistää. Askelmat menisivät vaatimusten osalta näin:

  • vuonna 2021 sähköisiä autoja pitää olla kannasta 2,5 prosenttia
  • vuonna 2022 viisi prosenttia
  • vuonna 2023 kymmenen prosenttia
  • ja huhtikuuhun 2026 mennessä jo 40 prosenttia kuljetuspalveluiden ajoneuvoista pitäisi olla sähköisiä.

Reuters perustaa tietonsa lähteeseen ja hallitustapaamisten materiaaleihin. Reutersille puhuneen lähteen mukaan suunnitelmissa on myös vaatimus, että kaikki kaupalliseen käyttöön myytävät uudet autot ovat sähköisiä vuoteen 2026 mennessä.

Ruokakuljetuspalveluiden kaltaisille yrityksille myytävien skoottereiden ja moottoripyörien pitäisi olla sähköisiä jo huhtikuussa 2023, Reutersin lähde lisäsi.

Sähköautoja vielä vähän

Sähköisyys ei Intiassa ole kuitenkaan ihan yksinkertaista.

Esimerkiksi taksiyritys Ola on aiemmin yrittänyt käyttää sähköautoja, mutta heikolla menestyksellä, sillä infrastruktuuri on heikkoa ja kustannukset korkeat. Pilottiprojekti vuonna 2017 johti latauspisteillä jonottaviin turhautuneisiin kuskeihin, jotka halusivat palata bensa-autoihin.

Intiassa myytiin maaliskuun lopussa päättyneen tilastovuoden aikana 3 600 sähköautoa. Määrä on kolminkertainen edelliseen vuoteen verrattuna, mutta silti häviävän pieni osa myynnistä. Intiassa myytiin viime tilastovuoden aikana 3,3 miljoonaa autoa, joista vain 0,1 prosenttia on sähköautoja.

Sähköautohanke liittyy Intian hallituksen yrityksiin keksiä keinoja vähentää ilmansaasteita ja öljyntuontia.

Aiemmin on esitetty, että yksityisten käyttäjien moottoripyörät ja skootterit sekä kolmipyöräiset autoriksat sähköistettäisiin seuraavien 6–8 vuoden aikana.

Korjaus 17:15 Korjattu Intian autojen myyntimäärää.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi