Metsämarjojen kukinta tavanomaisessa tahdissa Itä-Suomessa – sadolle toivotaan lämmintä säätä

Metsämarjojen satonäkymiä varjostavat mahdolliset hallavauriot ja viimekesäisen kuivuuden haitat.

marjat
mustikka, satokausi 2016, metsä
Viime vuonna mustikka kukki selvästi etuajassa, kaksi vuotta sitten taas tavallista myöhemmin.Riitta Pihlaja / Yle

Metsämarjojen kukinta on edennyt Itä-Suomessa normaalissa aikataulussa. Hellejakson alkaminen tietää hyvää kesän marjasadoille. Maaperässä on riittävästi kosteutta toukokuun sadejaksoista, mikä on hyväksi kaikille metsämarjoille.

– Jos kasvit ovat hallavaurioista selvinneet, on tilanne hyvä. Jos keli pysyy tällaisena, pölyttäjiäkin tulee olemaan riittävästi, toteaa Luonnonvarakeskuksen tutkija Outi Manninen.

Metsämarjojen satoon vaikutti viime kesänä ennen kaikkea loppukesän kuiva hellejakso. Mustikka selvisi helteistä satonsa puolesta kohtuullisen hyvin, kun taas puolukka ja hilla kärsivät enemmän.

Viime kesän helteet ovat voineet kuitenkin aiheuttaa vaurioita. Mustikan kukka-aihiot ovat syntyneet viime vuoden puolella

Kukintojen ajankohta on Mannisen mukaan hyvissä kantimissa pölyttäjien ja sääolosuhteiden puolesta. Liian aikainen kukinta saattaisi vaikeuttaa pölyttäjien löytymistä, kuten myös alkukesän epävakaat sääolosuhteet. Tässä vaiheessa kesää toiveissa on kosteat, lämpimät ja tuulettomat säät.

Luonnonvarakeskus lanseerasi viime kesänä niin sanotun marjakartan. Yksityishenkilöt voivat ilmoittaa karttapalveluun (siirryt toiseen palveluun) omia havaintojaan metsämarjojen kukinnan ja kypsymisen vaiheista alueittain. Luonnonvarakeskus toivoo ihmisten innostuvan marjastamisesta ja havaintojensa jakamisesta.