Tutkijat: Ihmisen kestävyyden rajat on mitattu – raskaana olevat naiset kestävyyseksperttejä

Pitkällä aikavälillä kestävä energiankulutus on 2,5-kertaisesti perusaineenvaihdunta eli tavallisella ihmisellä noin 4 000 kilokaloria päivässä.

kalorit
Kestävyysurheilu on hurjaa monella tavalla: tässä kolaroivat Rafal Majka (maassa) ja Olivier Naesen viime kesänä Ranskan ympäriajossa. Pyöräilijöitä on tutkittu, kun on yritetty määrittää ihmisen kestävän energiankulutuksen rajoja.
Kestävyysurheilu on hurjaa monella tavalla: tässä kolaroivat Rafal Majka (maassa) ja Olivier Naesen viime kesänä Ranskan ympäriajossa. Pyöräilijöitä on tutkittu, kun on yritetty määrittää ihmisen kestävän energiankulutuksen rajoja.Kim Ludbrook / EPA

Tutkijat uskovat löytäneensä ihmisen kestokyvyn rajat.

Asiaa tutkittiin vertailemalla 5 000 kilometrin mittaisen juoksukisan ja Ranskan ympäriajon kaltaisia pitkäkestoisia kilpailuita ja niiden osallistujien energiankulutusta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijoiden mukaan ihmisen pitkäaikainen, kestävä energiankulutuskatto on 2,5 kertaa ihmisen perusaineenvaihdunta-arvo eli keskivertoihmiselle noin 4 000 kilokaloria päivässä.

Tätä suurempi kalorien kulutus ei ole tutkijoiden mukaan kestävällä tasolla, eli pitkäaikaisesti ei voi kuluttaa enempää energiaa.

Tutkimus on julkaistu Science Advancesin tuoreimmassa numerossa (siirryt toiseen palveluun).

Duke Universityn tutkimuksen mukaan kestävyyseksperttejä ovat erityisesti raskaana olevat naiset. Heidän energiankulutuksensa on 2,2 kertaa perusaineenvaihdunta.

Tutkijat seurasivat juoksijoita, jotka osallistuivat liki 5 000 kilometrin mittaiseen, 140 päivää kestävään Race Across the USA -kilpailuun. Osallistujat juoksivat kisassa kuusi maratonia viikossa kuukausien ajan.

Kestävyyttä tutkititiin mittaamalla osallistujien kalorinkulutusta kisan aikana.

Aluksi energiankulutus oli kovaa, mutta tasaantui. Tutkijoiden mukaan osallistujien ensimmäisen viikon kulutus olisi ollut kestävää vain 70 päivän ajan. Tulos tasaantumisesta viittaa siihen, että elimistö osaa laskea energiankulutustaan pysyäkseen kestävissä rajoissa.

– Kovia asioita voi tehdä pari päivää, mutta jos tahtoo kestää pidempään, on rauhoituttava, sanoo Herman Pontzer Dukesta BBC:lle.

Tutkijoiden mukaan kulutuskaton syy löytyy ruuansulatusjärjestelmästä. Ihmisruumis ei pysty sulattamaan ja käsittelemään enempää kaloreita pitääkseen yllä korkeampaa energiankulutusta.

– Suolistomme ei pysty tehokkaasti kuluttamaan kuin rajallisen määrän kaloreita, Pontzer sanoo Duken yliopiston tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Yli rajan menevässä kulutuksessa elimistö alkaa käyttää omia varastojaan.

Lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin tietoja myös muista kilpailuista ja raskaana olevista naisista.

Koska suurin kestävä kalorinkulutus oli pitkien kisojen urheilijoilla lähes sama kuin raskaana olevilla naisilla, tutkijat uskovat, että sama efekti, joka estää triathlonisteja rikkomasta nopeusennätyksiä, toimii myös muilla tavoin. Se voi siis esimerkiksi säännellä, kuinka isoiksi sikiöt voivat kasvaa raskausaikana.