Hyppää sisältöön

Matti Vanhanen eduskunnan puhemieheksi: Salikeskusteluun kaivataan asiallisuutta ja toisten kunnioittamista

Kokoomus protestoi puhemiehistön ulkopuolelle jäämistään. Varapuhemiehiksi eduskunta valitsi Tuula Haataisen ja Juho Eerolan.

Uudet puhemiehet
Eduskunnan uusi puhemiehistö asettui ryhmäkuvaan valintansa jälkeen. Ensimmäinen varapuhemies Tuula Haatainen, puhemies Matti Vanhanen ja toinen varapuhemies Juho Eerola. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen puhemiehistön tiedotustilaisuudesta.

Eduskunta valitsi tänään uudeksi puhemieheksi Matti Vanhasen (kesk.).

Vanhanen sai suljetussa lippuäänestyksessä 141 ääntä. Tyhjiä äänestyslappuja jätettiin 39, kolme edustajaa sai yhden äänen ja kaksi äänestyslappua hylättiin.

Kokoomuksen edustajat protestoivat tyhjää äänestämällä sitä, että kokoomus ei saa tällä kertaa edustajaa puhemiehistöön.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin SDP:n Tuula Haatainen 162 äänellä. Toiseksi varapuhemieheksi äänestettiin perussuomalaisten Juho Eerola. Hän sai vaalissa 148 ääntä.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen nimityksen jälkeen puhemiesten valinnasta syntyi kovaa suukopua, koska kaikki paikat menivät hallituspuolueille. Silloin kaikki kolme olivat myös kolmen suurimman puolueen edustajia.

Tänä vuonna perussuomalaiset ovat olleet näreissään puhemiehen valinnasta. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion (ps.) mukaan olisi ollut tyylikästä, jos (siirryt toiseen palveluun)puhemies olisi valittu eduskunnan toiseksi suurimman puolueen eli perussuomalaisten edustaja.

Puhemiehistön tiedotustilaisuudessa puhemies Vanhanen huomautti, että Suomessa on siirrytty useiden keskisuurten puolueiden todellisuuteen, jossa kaikille puolueille tulee eteen uusia tilanteita.

Vanhasen mukaan puhemiesten laajentuneet tehtävät voisivat puoltaa myös kolmannen varapuhemiehen valitsemista.

Vanhanen lupasi jatkaa uudistustyötä

Kiitossanoissaan heti puhemiehen vaalin jälkeen Vanhanen kiitti luottamuksesta ja korosti eduskunnan asemaa poliittisen keskustelun näyttämönä.

– Satavuotias hallitusmuotomme luo parhaimmillaan luovan jännitteen hallituksen ja eduskunnan välille. Käyttäkäämme tuota asetelmaa yhteiseksi hyväksi. Tulen puhemiehenä edistämään keskustelukulttuuria, joka ei peittele erimielisyyksiä, mutta antaa arvon toisen motiiveille ja välttää tahallista väärinymmärtämistä, Vanhanen linjasi.

Matti Vanhanen
Keskustan Matti Vanhanen istui puhemiehen paikalle, kun eduskunta oli valinnut hänet puhemieheksi. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa videon puhemiehen ja varapuhemiesten valinnasta.

Vanhanen lupasi jatkaa viime vaalikaudella puhemies Paula Risikon (kok.) johdolla aloitettua pohdintaa eduskunnan uudistamisesta.

– Erityisesti haluan, että edustajat ja ryhmät pohtivat valiokuntatyön uudistamista. Se on kuitenkin työmme sisällön ja myös todellisen vaikuttamisen kannalta tärkein osa työtämme, Vanhanen korosti.

Tiedotustilaisuudessa varapuhemies Tuula Haatainen muistutti, että eduskunta on monille työpaikka ja siellä on kunnioitettava toista ihmistä. Haatainen korosti myös eduskunnan antamaa esimerkkiä keskustelukulttuurista.

Varapuhemies Juho Eerola oli hieman eri linjoilla. Hän huomautti, että keskustelu vihapuheesta sulkee suita ja rajoittaa mielipiteiden ilmaisua.

Vanhasella edessä kaksi sydänleikkausta

Vanhanen jää ensi viikolla sairauslomalle sydänoperaation vuoksi. Toinen, laajempi sydänleikkaus on vuorossa elokuussa. Vanhanen totesi, että varapuhemiehet hoitavat puhemiehen tehtäviä hänen sairauslomiensa aikana.

Matti Vanhanen on ollut kansanedustajana vuosina 1991–2010 ja uudelleen vuodesta 2015 alkaen. Hän toimi kahden hallituksen pääministerinä ja keskustan puheenjohtajana vuosina 2003–2010.

Ennen pääministeriksi nousuaan Vanhanen oli puolustusministerinä Anneli Jäätteenmäen (kesk.) lyhytikäisessä hallituksessa.

Vanhanen luopui keskustan puheenjohtajan ja pääministerin tehtävistä kesäkuussa 2010 ja sirtyi syksyllä 2010 Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi. Hän palasi eduskuntaan vuoden 2015 vaaleissa, ja johti viime vaalikaudella eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa ja pankkivaltuustoa.

Keskusta äänesti ryhmäjohtajista

Eduskuntapuolueet tekivät myös aiemmin omia valintojaan.

Keskustan ryhmän puheenjohtaksi valittiin Antti Kurvinen. Hän voitti Markus Lohen äänin 20–10. Kurvinen on toiminut kansanedustajana vuodesta 2015.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin myös äänestyksen jälkeen Eeva Kalli. Hän voitti toisella kierroksella kansanedustaja Hanna-Leena Mattilan äänin 19–11.

Mattila sai toisen varapuheenjotajan paikan, mutta sekin tuli äänestyksen jälkeen. Vastaehdokkaana oli Mikko Kärnä.

Edellinen puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kaikkonen nimitettiin eilen torstaina Rinteen hallituksen puolustusministeriksi. Ryhmän ensimmäisenä varapuheenjohtajana toiminut kansanedustaja Hanna Kosonen puolestaan aloittaa elokuussa tiede- ja kulttuuriministerinä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tänään eduskunnassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Paavo Arhinmäki.

Aiemmin ryhmää johtanut Aino-Kaisa Pekonen aloitti eilen sosiaali- ja terveysministerinä.

Arhinmäki, 42, on toiminut aikaisemmin muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtajana ja ministerinä. Hän aloitti kevällä neljännen kansanedustajakautensa.

RKP valitsi ryhmänsä uudeksi puheenjohtajaksi Anders Adlercreutzin. Aiemmin ryhmää johtanut Thomas Blomqvist nimitettiin eilen pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeriksi.

Lisäksi perussuomalaiset päätti esittää Mika Niikkoa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Eduskunta äänestää valinnasta muodollisesti 18. kesäkuuta.

Valiokunnan puheenjohtajaksi valittu Laura Huhtasaari (ps.) lähtee europarlamentaarikoksi Brysseliin heinäkuun alussa.

.
.