1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalinen häirintä

Oikeus antaa tänään ratkaisunsa näyttelijä Aku Hirviniemen ahdistelusyytteistä

Hirviniemi on kiistänyt syytteet.

Aku Hirviniemi oikeudenkäynnissä Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden on määrä antaa tänään ratkaisu näyttelijä Aku Hirviniemen ahdistelusyytteistä.

Syyttäjän mukaan Hirviniemi ahdisteli viime kesäkuussa kahta kotiinsa kutsumaansa 17-vuotiasta tyttöä. Hän esitteli heille kotiaan, ja syyttäjän mukaan Hirviniemi oli öisen esittelykierroksen aikana hiplaillut tyttöjä paidan alta ja takapuolesta.

Molemmat tytöt kokivat haastehakemuksen mukaan Hirviniemen käytöksen ahdistavaksi.

Hirviniemi kiistää syytteet. Puolustus ei ole kuitenkaan kommentoinut oikeudenkäynnin julkisessa osiossa tarkemmin kiiston yksityiskohtia.

Syyttäjä vaatii Hirviniemelle vähintään 50 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta. Tekojen epäillään tapahtuneen Riihimäellä viime kesäkuussa.

Ahdistelu on seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaamista

Seksuaaliseksi ahdisteluksi katsotaan tahallinen koskettelu, joka on omiaan loukkaamaan toisen ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Kyse voi olla sivelystä, puristelusta tai taputtelusta, joka kohdistuu esimerkiksi rintoihin, sukuelimiin, takapuoleen tai reisiin. Myös suutelemista voidaan pitää seksuaalisena ahdisteluna.

Teon arvioinnissa kiinnitetään huomiota osapuolten ikään ja sukupuoliin. Myös tekijän ja kohteen välisellä suhteella on väliä. Ventovieraan teko voi olla seksuaalisen itsemääräämisoikeuden näkökulmasta merkittävämpi kuin tutun. Toisaalta merkittävyyttä voi lisätä se, jos teossa käytetään väärin jonkinlaista luottamussuhdetta.

Seksuaalisen ahdistelun rangaistusasteikko on sakosta kuuteen kuukauteen vankeutta.