Huostaanottojen itä–länsi-erot huolettavat tutkijaa

Pohjois-Pohjanmaan lapsista on huostassa 0,9 prosenttia ja Kainuussa 1,3 prosenttia.

Oulu
Mollamaija, nukke.
Huostaanotossa viranomainen päättää missä lapsi asuu.Ismo Pekkarinen / AOP

Huostassa olevia lapsia on Itä-Suomessa suhteessa selvästi enemmän kuin läntisemmässä Suomessa.

THL:n tuoreen tilaston mukaan maan korkeimmat huostaanottoluvut ovat Kainuussa, jossa lapsista eli 0–17-vuotiaista on huostassa eli sijoitettuna kodin ulkopuolelle jopa 1,3 prosenttia. Pohjois-Pohjanmaalla huostassa asuu lapsista vain 0,9 prosenttia.

Alueelliset erot huolettavat THL:n tutkimusprofessoria Tarja Heinoa. Hänen mukaansa ero on näkynyt jo vuosikausia, ja se voi liittyä lastensuojelun toimintakulttuuriin ja kulttuuriin sekä arvoihin ylipäätään.

Professori Heinon mukaan perheiden tai yksilöiden syyllistäminen huostaanotoissa ei auta. Suuri osa perheistä, joista lapsi on sijoitettu, on köyhiä.

– Tilanne on voinut kehittyä sairastumisesta, onnettomuudesta, mistä tahansa, että talous ja hermot kiristyvät ja lasten tarpeet jäävät vähemmälle, kertoo Heino.

Tarja Heino muistuttaa, että jokaisen numeron takana on lapsi ja lapsen elämäntilanne, joita tutkimalla lastensuojelua voidaan kehittää.

Lue lisää: Itä-Suomessa otetaan huostaan enemmän lapsia kuin Länsi-Suomessa – tutkimusprofessori: "Jokaisen numeron takana on lapsi"

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)