Kurtturuusu tuhoamislistan jatkoksi – Kajaanin puistoista hävitetään haittakasveja muun työn ohessa

Kurtturuusua hävitetään Kajaanin puistoalueilta muun puistotyön ohelle.

Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Suomessa hyvin yleinen kurtturuusu lisättiin kuun alussa haitallisten vieraslajien listalle, ja nyt se pitää tuhota puistoista ja pihamailta. Sitä ei myöskään saa enää myydä.

Kajaanin kaupungin hortonomi Hanna Pasulan mukaan kurtturuusua löytyy myös Kajaanin puistoista.

– Sitä on varmaan ihan joka kaupungissa. Vieraslajeja hävitetään muun puistotyön ohessa kun niitä tulee vastaan, Pasula sanoo.

Kurtturuusu ei suinkaan ole ainoa vieraslaji kaupungin alueella. Tuhoamislistalla ovat kurtturuusun lisäksi muun muassa jättipalsami, jättiputki ja lupiini.

- Kohteita käydään vuosittain tarkistamassa, sillä monet vieraslajit voivat lähteä kasvuun vielä vuosienkin jälkeen, Pasula sanoo.

Kurtturuusua ei kuitenkaan pidä sekoittaa tarhakurtturuusuun, jota vielä saa myydä ja kasvattaa.

Nämä kaksi hyvin samankaltaista lajia erottaa esimerkiksi terälehtien määrästä: kurtturuusussa ei yleensä ole kuin viisi terälehteä, kun tarhakurtturuusussa niitä on paljon enemmän.

Kurtturuusujen ja muiden haittakasvien sijainnista voi ilmoittaa kaupungin palautepalvelun avulla (siirryt toiseen palveluun)

– Palautepalvelun kautta voi merkitä suoraan karttaan paikankin, Pasula vinkkaa. 

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)