Jäteleivän kierrätyslaitos Kotkassa laajentaa reviiriään – leipämurskaa saatetaan pian rahdata myös ulkomailta

Viime syksynä aloittanut Agro Recycling -yhtiö on hakenut lupaa tuoda leipäjätettä myös Baltian maista.

leipomoteollisuus
Kotkalaisella Agro Recycling -kierrätyslaitoksella pilkotaan ja kuivataan leipomoista tuotavaa leipäjätettä.
Kotkalaisella Agro Recycling -kierrätyslaitoksella pilkotaan ja kuivataan leipomoista tuotavaa leipäjätettä.Sanni Harmanen / Yle

Kotkassa saatetaan jatkossa silputa myös Baltian maista tuotua leipäjätettä.

Agro Recycling -yhtiö on hakenut lupaa käsitellä myös Virosta, Latviasta, Liettuasta ja Puolasta tuotua ruokajätettä. Tähän asti laitos on saanut käsitellä ainoastaan Suomesta lähtöisin olevaa ruokajätettä. Leipäjätettä tuodaan muun muassa kolmelta Vaasan-leipomoilta.

Kotkan ympäristölautakunta päättää luvan myöntämisestä ensi viikolla.

– Todennäköisesti aloitamme Virosta, jossa Lantmännenillä on kaksi tehdasta, sanoo kierrätyslaitoksen johtaja Ari Siekkinen.

Ruotsalainen Lantmännen-konserni perusti tehtaan Kotkan Korkeakoskelle viime marraskuussa. Laitos on Suomessa ainoa, joka silppuaa leipomoista tuodusta jäteleivästä raaka-ainetta Ruotsissa sijaitsevalle bioetanolitehtaalle.

Laitos saa tuottaa raaka-ainetta 19 000 tonnia vuodessa. Leipäjätteen lisäkuljetuksista huolimatta määrä ei ole täyttymässä.

– Jäämme tänä vuonna varmaan alle 10 000 tonnin, arvioi laitoksen johtaja Ari Siekkinen.

Agro Recycling työllistää johtajan lisäksi kaksi työntekijää.