Turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt Lapissa

Lapissa asuu 444 turvapaikanhakijaa, mikä on neljänneksen vuodentakaista vähemmän.

Kemin vastaanottokeskuksessa majoittuu tällä hetkellä 175 turvapaikanhakijaa. Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt Lapissa. Maahanmuuttoviraston mukaan tällä hetkellä Lapissa asuu 444 turvapaikanhakijaa, mikä on neljänneksen vuodentakaista vähemmän. Vuosi sitten Lapissa asui 592 turvapaikanhakijaa.

Suurin osa turvapaikanhakijoista asuu Kemin tai Rovaniemen vastaanottokeskuksissa.

Kemin vastaanottokeskuksessa majoittuu tällä hetkellä 175 hakijaa, kun vuosi sitten heitä oli 271. Rovaniemen keskuksissa majoittuu tällä hetkellä yhteensä 227 hakijaa, kun heitä oli vuosi sitten 263.

Yksityismajoituksessa Lapissa asuu 40 hakijaa.

Turvapaikanhakijat voivat myös halutessaan järjestää itse majoituksensa esimerkiksi sukulaisten, puolison tai tuttavien luona. Yksityismajoittujat saavat omasta vastaanottokeskuksestaan heille kuuluvat vastaanottopalvelut, kuten terveydenhuollon ja vastaanottorahan.

Lisäksi osa hakijoista voi olla esimerkiksi sairaalassa, turvakodissa, vankilassa tai jossain opistossa, joka majoittaa opiskelijoita lukukausien aikana. Vastaanottokeskusten ja yksityismajoituksen ulkopuolella Lapissa on tällä hetkellä yhdeksän henkilöä.

Maahanmuuttoviraston mukaan moni tällä hetkellä vastaanottokeskuksessa asuva hakija on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Lapin osalta ei ole saatavilla tarkkoja lukuja, mutta koko vastaanottojärjestelmässä on tällä hetkellä 9 650 asiakasta, joista ainakin yhden kielteisen päätöksen on saanut 7 270 asiakasta.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen suurin osa hakijoista valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Osa on myös tehnyt uuden turvapaikkahakemuksen.

Lapissa on tällä hetkellä yksi vastaanottokeskus Kemissä ja kaksi Rovaniemellä.