Pääluottamusmies hyvinvointiyhtymän yt-neuvotteluista: "Suorittavista käsistä ei voi vähentää"

Lomautukset ovat pois suljettu vaihtoehto, sanoo henkilöstön edustaja.

yhteistoimintamenettely
Sairaalapäivystyksen sisäänkäynti
Hyvinvointiyhtymä on Päijät-Hämeen suurin työnantaja.Sini Ojanperä / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä aikoo käynnistää yt-neuvottelut taloutensa tasapainottamiseksi. Yhtymällä on noin 7 000 työntekijää. Yhtymähallituksen on määrä päättää maanantaina kaikkia työntekijöitä ja toimintoja koskevista yt-neuvotteluista.

Tieto yt-neuvotteluista ei tullut henkilöstön edustajille suurena yllätyksenä.

– Talousarvio oli varsin tiukka jo lähtiessä, kommetoin Mikko Suhonen.

Suhonen on yksi Tehyn kolmesta pääluottamusmiehestä hyvinvointiyhtymässä. He edustavat 2 700 ammattiliiton jäsentä. Suhosen puhelin on soinut tasaiseen tahtiin ilmoituksen jälkeen, kun henkilöstö on ilmaissut huolensa säästötoimista. Pääluottamusmies toivoo henkilökunnalle työrauhaa neuvottelujen aikana.

– Totta kai se herättää huolta ja tunteita. Jonkin verran henkilöstön kuormittavuus lisääntyy. Meidän näkemys on, ettei suorittavista käsistä voi vähentää, Suhonen sanoo.

Pääluottamusmiehen mukaan yhtymässä vallitsee tällä hetkellä työvoimapula. Se näkyy muun muassa siinä, ettei kesälomien ajaksi saada sijaisia.

"Väki ikääntyy ja tarvistee palveluita kasvavassa määrin"

Hyvinvointiyhtymän rahoituksesta päättävät viime kädessä siinä mukana olevat kunnat. Mikko Suhonen muistuttaa, että rahoituksen tilanteesta riippumatta yhtymän palvelut ovat lakisääteisiä.

– Meillä, kuten koko valtakunnassa väki ikääntyy ja tarvistee palveluita kasvavassa määrin. Teollisuuden alalla tuotanto voi sakata, mikä aiheuttaa yt-neuvottelujen tarpeen, mutta meillä on potilaita jonoksi asti.

Aiemmin hyvinvointiyhtymä on pyrkinyt korjaamaan talouttaan lomautuksilla. Palveluiden tarpeen vuoksi lomautukset ovat Suhosen mukaan pois suljettu vaihtoehto.

– Aikaisemman organisaation aikana lomautukset olivat käytössä. En näe sitä vaihtoehdoksi, tuskin johtokaan, Suhonen toteaa.

Yhtymän osavuosikatsaus ennakoi tämän vuoden alijäämäksi 34 miljoonaa euroa. Pääluottamusmies ei osaa ottaa kantaa, mistä yhtymässä voitaisiin karsia. Hän toteaa, että palveluverkkoa ja organisaatiorakennetta pitää nyt tarkastella kriittisesti.

Lue myös: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä painumassa 34 miljoonaa euroa alijäämäiseksi – yt-neuvottelut käynnistymässä