Kissa piilotteli kolme viikkoa tulipalon tyhjentämässä kerrostalossa Porissa – löytyi pelokkaana, mutta hyvässä kunnossa

Porin Keskuskartanon raju tulipalo säikäytti kissan niin perusteellisesti, että se uskalsi tulla esiin vasta kolmen viikon lymyilyn jälkeen.

Kuva: Anita Salmi

Omistajat eivät luopuneet missään vaiheessa toivosta. He uskoivat, että perheen silmäterä, kaksivuotias Ruusik-kissa selviytyi Porin Keskuskartanon tulipalosta.

Suuren kerrostalon katto oli ilmiliekeissä runsas kolme viikkoa sitten. Talon ylimmät kerrokset kärsivät vahinkoja ja koko talo suljettiin.

Asukkaat ovat päässeet palon jälkeen käymään talossa pikaisesti kaksi kertaa. Ensimmäinen käynti järjestettiin viime viikolla. Silloin asukkailla oli puoli tuntia aikaa hakea henkilökohtaisia tavaroitaan. Ruusikin omistajat elättelivät toiveita, että saisivat kissan silloin mukaansa.

Kissaa ei kuitenkaan näkynyt missään. Mutta elonmerkkejä oli.

– Omistajat olivat jättäneet Ruusikille ruokaa. Se oli syönyt ja hiekkalaatikko oli täynnä jätöksiä. Niitä oli myös muualla asunnossa, sillä eihän kissa niin likaista laatikkoa enää käytä, omistajapariskunnan ystävä Anita Salmi kertoo.

Salmi puhuu omistajapariskunnan valtuuttamana. Hän on ollut yhteyshenkilönä kissan etsinnöissä muun muassa Facebookin karkulaiset-sivustolla.

Kissa sähisi kirjahyllyn päällä

Tällä viikolla Keskuskartanon asukkaat pääsivät koteihinsa toista kertaa. Anita Salmi kertoo, että sydänvaivoista kärsinyt emäntä päätti sinnikkäästi kiivetä raput ylös kuudenteen kerrokseen, jotta näkisi rakkaan perheenjäsenensä.

– Kissa on vanhalle parille todella rakas, oikea perheenjäsen. Talon hissit eivät ole käytössä, joten Ruusikin pelastusurakka ei ollut omistajille helppo. Sitä ei tässä tilanteessa mietitty, sillä omistajat olisivat tehneet kaikkensa kissan eteen, Salmi kertoo.

Salmi oli käynnillä mukana. Muut pakkasivat tavaroita ja kissan omistava rouva keskittyi juttelemaan ääneen. Hän houkutteli ja houkutteli, mutta Ruusik ei meinannut millään tulla esiin. Sitten yhtäkkiä se olikin kirjahyllyn päällä.

Kuva: Anita Salmi

– Ruusik sähisi pelokkaana, mutta uteliaisuus voitti. Se tiesi, että läheiset ovat ympärillä, Salmi iloitsee.

Oliko jumissa makuuhuoneessa?

Anita Salmi arvelee, että Ruusik oli jäänyt makuuhuoneeseen jumiin palopäivänä. Pelastuslaitoksen väki kävi silloin tarkastamassa, että asunnoissa ei ollut ketään. Ovet olivat sammutustöiden aikana välillä auki.

Siksi moni arveli, että Ruusik olisi juossut rappukäytävää pitkin karkuun ja päätynyt joko vieraaseen asuntoon tai ulos talosta.

– Isäntäväki oli vakuuttunut, että Ruusik oli lymyillyt koko ajan makuuhuoneessa peiton alla. Pelastuslaitos oli sulkenut jossain vaiheessa makuuhuoneen oven. Kun se myöhemmin avattiin, alkoi ruokakuppi tyhjentyä, Anita Salmi kertoo.

Porin Keskuskartanossa syttyi tulipalo 15.5. Kuva: Katja Halinen / Yle

Vain Ruusik tietää, miksi se ei näyttänyt itsestään viiksikarvaakaan kolmeen viikkoon. Omistajat ovat kuitenkin ikionnellisia siitä, että se vihdoin uskaltautui esille.

– Nyt se lymyilee uudessa kodissa ja kerää luottamusta. Tämä oli sillekin varmasti kova koettelemus.