Vahvoja opioideja haettiin yli sata kertaa eri puolilta Suomea ja välitettiin Kuopioon – vyyhtiä puidaan nyt käräjillä

Toiminnan laajuus alkoi selvitä poliisille, kun yksi tapaukseen liittyvistä henkilöistä otti yliannostuksen oksikodonia ja joutui sairaalaan.

Kuopio
Pohjois-Savon käräjäoikeus Kuopiossa.
Pohjois-Savon käräjäoikeus jatkaa tapauksen käsittelyä tällä viikolla.Timo Hartikainen / Lehtikuva

Pohjois-Savon käräjäoikeus alkoi viime viikolla puida tapausta, jossa useita henkilöitä syytetään muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Syytettyjen epäillään käyttäneen ja myyneen etenkin erittäin vaarallisiksi huumausaineiksi luokiteltuja kipulääkkeitä.

Myynnillä on syytteiden mukaan tienattu vähintäänkin useita kymmeniä tuhansia euroja rahaa.

Myynnissä on ollut erityisesti oksikodonia, joka kuuluu vahvoihin opiaatteihin. Normaalisti lääkettä käytetään esimerkiksi syöpäkipujen hoidossa, mutta lääkkeen laiton viihdekäyttö on lisääntynyt Suomessakin vauhdilla.

Nyt käräjillä käsiteltävässä huumevyyhdissä on lukuisia syytettyjä, ja käsiteltäviä syytekohtia yli 30.

Kihlakunnansyyttäjä Reijo Rapon mukaan suurin osa syytteistä kietoutuu kuopiolaisen päätekijän ympärille.

Syyttäjän mukaan mies hankki oksikodonia ympäri Suomea pitkälti yli sadalla hakureissulla ja myi aineet tämän jälkeen erityisesti Kuopion seudulle.

Huumaavia aineita oli haettu ainakin Joensuusta, Mikkelistä, Tuusniemeltä, Helsingistä, Kotkasta, Turusta, Tampereelta, Espoosta ja Raumalta.

Osa aineista päätyi miehen itsensä ja hänen tuttavapiirinsä käyttöön, mutta suurin osa myytiin tuntemattomaksi jääneille henkilöille internetin salatussa TOR-verkossa toimivan sivuston kautta.

Tilasi heroiinia ulkomailta

Poliisi pääsi vyyhdin jäljelle keväällä 2017 omien tiedustelutoimiensa ansiosta. Vyyhdin laajuus alkoi kuitenkin selvitä viranomaisillekin vasta, kun yksi vyyhtiin liittyvistä henkilöistä päätyi oksikodoniyliannostuksen seurauksena sairaalaan.

Lukuisat nyt käsiteltävät syytteet liittyvät lähinnä oksikodoniin, mutta välitettävänä on syyttäjän mukaan ollut myös niin ikään opioideihin luokiteltavaa buprenorfiinia, rauhoittavasti keskushermostoon vaikuttavia bentsodiatsepiinejä, pieniä määriä amfetamiinia ja kannabista sekä ulkomailta tilattua heroiinia.

Syyttäjän mukaan päätekijä yritti tilata heroiinia postitse ulkomailta yhteensä viidellä eri kerralla, mutta neljä lähetyksistä päätyi Tullin haaviin jo Vantaalla. Perille tuli lopulta vain 0,3 grammaa, joka päätyi miehen omaan käyttöön.

Päätekijälle vaaditaan nyt useamman vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Tapauksen käsittelyyn on varattu vielä tämän viikon keskiviikko ja torstai.