Analyysi: Ministerit riitelevät turhaan uusista tehtaista ja puun riittävyydestä – juna saattoi mennä jo, sellumarkkinat Aasiassa ovat hiipumassa

Uusia sellutehtaita ei rakenneta lähivuosina välttämättä ainoatakaan, jos ja kun markkinat katoavat alta, taloustoimittaja Jari Järvinen kirjoittaa.

metsäteollisuus
Metsä Groupin sellutehdas Äänekoskella.
Metsä Groupin sellutehdas Äänekoskella.Riikka Pennanen / Yle

Antti Rinteen (sd.) hallituksen ministerit ajautuivat heti kättelyssä tukkanuottasille (siirryt toiseen palveluun) siitä, kuinka monelle sellutehtaalle puuta riittää, ja paljonko puuta saa hakata.

Sanasota sai alkunsa ympäristö– ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) lausunnosta MTV:n Huomenta Suomessa (siirryt toiseen palveluun), jossa hän arveli, etteivät kaikki sellutehdassuunnitelmat toteudu. Hän huomautti, ettei puu yksinkertaisesti riitä, kun vielä on otettava huomioon ilmastotavoitteet.

Ja tästähän keskustalaiset ministerit polttivat päreensä.

Sellua.
Sellumarkkinat Aasiassa ovat jäähtymässä.Riikka Pennanen / Yle

Esimerkiksi elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) totesi Ilta-Sanomien mukaan eduskunnassa (siirryt toiseen palveluun), että puuta kyllä riittää. Kulmuni huomautti, ettei hallitus päätä siitä, paljonko puuta hakataan.

Helsingin Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun) myös kansanedustaja Hannu Hoskosen (kesk.) ja kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.) tuominneen kovasanaisesti ministeri Mikkosen puheet. Heidän mukaansa Mikkosen lausunto oli karmea sammakko, joka ei saa toistua.

Metsäkiista on siitä mielenkiintoinen riita, että kaikki ovat siinä oikeassa.

Ministeri Mikkonen on täysin oikeassa siinä, etteivät kaikki suunnitteilla olevat puolenkymmentä sellutehdasta voi toteutua. Kaikkiin ei löydy rahaa eikä puuta. Tai puutakin voi riittää, mutta silloin siitä tulee niukkuushyödyke ja puun hinta kipua taivaisiin.

Mikkonen huomauttaa – myös aivan oikein – metsäteollisuuden edustajien todenneen saman asian moneen otteeseen. Että ehkä vain yksi tehdas eli Kemin tehdas rakennetaan.

Talousvaikuttaja ja UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos totesi toukokuussa, että puuta riittää ainakin Kemin laajennusinvestointiin, mutta eipä juuri muihin.

Keskustalaiset ovat hekin oikeassa siinä, ettei valtio voi määräillä, paljonko yksityismetsistä puuta hakataan tai ostetaan. Metsähallituksen puihin valtio voi vaikuttaa.

Metsänomistaja sen sijaan myy puunsa, jos saa tarpeeksi rahaa. Metsäteollisuus puolestaan ostaa puut, jos niitä tarvitsee ja saa ne tarpeeksi halvalla.

Lopullisia päätöksiä ei ole

Mutta kaikki tämä puuriitely saattaa olla joutavaa höpinää.

Voi nimittäin käydä niin, ettei lähivuosina Suomeen rakenneta yhtään uutta sellutehdasta.

Sellumarkkinat ovat selvästi hyytymässä, normaalin suhdannesyklin mukaan sellumarkkinat ovat täysin jumissa joskus 3–5 vuoden kuluttua. Sellun hinta ja tuotanto kulkevat muun talouden tahdissa.

Mistään uudesta sellutehtaasta ei ole tehty toistaiseksi sitovaa, lopullista päätöstä. Maailmanmarkkinoilla tilanne kiristyy ja monimutkaistuu Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan takia.

Epävarmuus kasvaa. Eikä rahoittajilta heru rahaa kuin varmoihin kohteisiin.

Sellumarkkinoilla on eletty kaikkien aikojen ennätysbuumia jo muutaman vuoden ajan. Nyt ilmassa on useita merkkejä siitä, että sellumarkkkinat painuvat laskusuhdanteeseen ennakoitua aiemmin.

Kiinan markkinat painuvat

Alkuviikosta molemmat suuret pankit, Nordea ja OP totesivat katsauksissaan, että sellun hinnoissa oli tapahtunut iso pudotus Kiinassa. Euroopassa sellun hinnat eivät vielä laskeneet ainakaan paljon, mutta Kiinan hinnan pudotus lisää paineita myös Euroopassa.

Syyksi pankkien analyytikot arvioivat juuri kauppakiistaa ja korkeita varastoja. Metsäteollisuuden lisäksi sellumarkkinoiden käänteitä seurataan hiki otsalla kuljetusfirmojen, satamien ja varustamoiden konttoreissa: mihin oikein pitää varautua?

Ja nyt ei todellakaan näytä hyvältä. Viimeksi tänään Luonnonvarakeskus totesi, että metsäsektorin suhdannehuippu on nyt ohitettu.

Vaikka tehdasinvestoinnit tehdään jopa vuosikymmenien näkymien perusteella, eivät tämän päivän näkymät voi olla vaikuttamatta investointipäätöksiin.

Metsä Groupin Kemin sellutehtaan uusimista harkitaan tarkasti. Valtio ei siis voi vaikuttaa raaka-aineen hankintaan, mutta erilaisiin tukiin ja infrastruktuurin rakentamiseen se voi vaikuttaa.

Jos Metsä Group ei näe investointiedellytyksiä olevan, tehtaan uusimisen sijaan on pohdittava elinkaarensa päähän tulleen tehtaan lopettamista. Kun vielä tiedetään, että Suomessa on tällä hetkellä 3–4 kannattavuusrajoilla toimivaa, vanhaa paperitehdasta, lakkautettavia tehtaita voi tulla silmille enemmänkin.

Eipähän tarvitse riidellä puusta ja sen riittävyydestä.

Lue myös:

Analyysi: Metsä Group pani muille sellunkeittäjille luun kurkkuun – Kemiin nouseva uusi jättitehdas vie puut toisten käsistä