Poliisi valvoo harrikkatapahtumaa Himoksessa kameroilla ja turvatarkastuksilla - järjestäjä uskoo veljeyteen: "Jos olisi ongelmia, emme järjestäisi tätä"

Yksi Euroopan isoimmista harrikkatapahtumista on sujunut tähän mennessä rauhallisesti.

HD Super Rally
Moottoripyöriä menossa Super Rallyn porteista sisään.
Poliisi tekee turvatarkastukset heti sisäänkäynnin yhteydessä.Petri Aaltonen / Yle

7 000–8 000 eurooppalaista Harley-Davidson-moottoripyöräilijää kokoontuu parhaillaan Jämsän Himoksella, missä järjestetään 45. FH-DCE Super Rally -tapahtuma (siirryt toiseen palveluun) 5.–9. kesäkuuta.

Sisä-Suomen poliisilaitos on varautunut etenkin tieliikenteen ruuhkautumiseen (siirryt toiseen palveluun) (Poliisi). Poliisilaitoksen Twitterissä kerrotaan, että keskiviikkona alkanut tapahtuma on sujunut tähän mennessä rauhallisesti.

Liikenteen seuraamisen lisäksi poliisi käyttää resursseja tapahtuman turvallisuuden ylläpitämiseen.

– Sattuuhan näissä tapahtumissa aina pieniä rikkomuksia, joihin sitten puutumme. Mutta mitään suurempaa ongelmaa ei meidän tietojemme mukaan ole odotettavissa, sanoo komisario Jari Lindholm.

Poliisi tekee turvallisuustarkastuksia (siirryt toiseen palveluun) tilaisuuteen saapuville tarkastusteltoissa. Tarkastuksia valvotaan myös teltoissa olevilla tallentavilla kameroilla. Valvonnasta ilmoitetaan kyltillä ennen telttoja. Lisäksi alueen yllä on lentokielto.

– Haluamme pitää sekä tapahtuman että oman toimintamme turvallisena, Lindholm sanoo.

"Jos olisi ongelmia, emme järjestäisi tätä tapahtumaa"

Harley-Davidson -merkki moottoripyörän tankissa.
Harley Davidson teki tätä Dyna Gliden Daytona-erikoismallia vain vuonna 1992, kaikkiaan 1700 kappaletta.Petri Aaltonen / Yle

Poliisissa tiedostetaan, että harrikkatapahtumaan voi osallistua sellaisia ryhmittymiä, joilla on järjestäytyneen rikollisryhmän status.

– Emme leimaa ketään etukäteen. Olemme varautuneet siihen, että pystymme puuttumaan, jos tuolla alueella sattuu jotain. Alueen sisäinen turvallisuus on järjestäjän vastuulla, ja jos se vaarantuu, poliisi tulee paikalle, Lindholm sanoo.

Harley-Davidson Club Finlandin presidentti Mika J. Saloranta toteaa, että tapahtumaan ei osallistu yksikään järjestö, vaan yksittäisiä ihmisiä.

– Meillä on täällä oma aika vahva järjestyksenvalvonta. Luotamme toisiimme aika pitkälle myös, täällä vallitsee tietynlainen veljeys. Ihmiset tulevat pitämään hauskaa ja nauttimaan yhdessäolosta.

– Jos olisi ongelmia, emme järjestäisi tätä tapahtumaa, Saloranta jatkaa.

45. FH-DCE Super Rally -tapahtuma on yksi Euroopan suurimmista harrikkatapahtumista. Se on järjestetty Suomessa kaksi kertaa aiemmin.