Nuori ilmastoaktivisti Greta Thunberg saa Amnestyn korkeimman kunniamerkin

Ilmastonmuutoksen vastainen työ on myös toimintaa ihmisoikeuksien puolesta.

Greta Thunberg
Greta Thunberg puhuu yleisön edessä Itävallan Wienissä 28. toukokuuta. Thunbergilla on ollut suuri vaikutus Saksan ilmastokeskusteluun.
Greta Thunberg puhuu yleisön edessä Itävallan Wienissä 28. toukokuuta.Alex Halada / AFP

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International palkitsee 16-vuotiaan ruotsalaisen Greta Thunbergin korkeimmalla kunnianosoituksellaan.

Thunbergille ja hänen ansiostaan maailmanlaajuiseksi kasvanut Fridays for Future -liike saavat Amnestyn Ambassador of Conscience [Omantunnonlähettiläs] -palkinnon.

– Kunnianosoitus myönnetään ihmisille, jotka ovat osoittaneet ainutlaatuista johtajuutta ja rohkeutta työskennellessään ihmisoikeuksien puolesta. En voisi kuvitella parempaa vastaanottajaa palkinnolle kuin Greta Thunberg ja Fridays for Future -ilmastolakkoliikke, totesi Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo.

Thunberg alkoi viime vuoden elokuussa osoittaa mieltään Ruotsin valtiopäivätalon edessa joka perjantai. Hän sanoi osoittavansa mieltään siihen asti, kunnes Ruotsin hallitus ryhtyy todellisiin toimiin ilmastonmuutoksen estämiseksi.

Fridays fos Future liike kasvoi nopeasti. Sen mielenosoituksia on ollut yli sadassa maassa. 24. toukokuuta tapahtumaan osallistui yli miljoona ihmistä eri puolilla maailmaa. Liike on aktivoinut erityisesti nuoria toimimaan ilmaston ja ympäristön puolesta.

Amnesty toteaa, että ilmastonmuutoksen torjunta on mitä suurimmassa määrin myös työtä ihmisoikeuksien puolesta. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa erityisesti eteläisellä pallonpuoliskolla, missä asuvat ihmiset ovat kaikkein vähiten syyllisiä ilmastonmuutokseen.

Lähteet: Reuters, STT

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus