Tornio selvittää kotihoidon kuntalisän maksamista – Lisää saisi, jos lasta ei laiteta päiväkotiin

Tornio selvittää esimerkiksi sitä, kuinka moni jäisi kotiin hoitamaan alle 3-vuotiasta lasta, jos lisää aletaan maksaa.

Lasten kotihoidon kaupunkilisä
Päiväkotilaisia keinumassa.
Kotihoidon kuntalisän maksaminen voi vähentää päivähoidon kysyntää.Riikka Rautiainen / Yle

Tornio selvittää kyselyllä kotihoidon kuntalisän käyttöönoton vaikutuksia varhaiskasvatuspalveluihin. Kyselyssä kartoitetaan huoltajien mielipiteitä esimerkiksi siitä, kuinka moni olisi valmis jäämään kotiin hoitamaan alle 3-vuotiasta lasta, jos lisää aletaan maksaa.

Kaupunki haluaa tietoa myös esimerkiksi aluekohtaisesta kiinnostuksesta ja huoltajien mielestä sopivasta kuntalisän suuruudesta.

Mahdollista kuntalisää maksettaisiin siihen asti, kunnes perheen nuorin lapsi täyttää kolme vuotta. Lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tuen kuntalisä olisi vaihtoehto alle kuusivuotiaiden lasten huoltajille.

Lakisääteinen kotihoidontuki alle 3-vuotiaasta lapsesta on tällä hetkellä 338 euroa kuukaudessa. Sen päälle kunta voi halutessaan maksaa kuntalisää itse määrittelemiensä perusteiden mukaan. Yleensä sitä maksetaan juuri alle 3-vuotiaiden huoltajille.

Kaupunki on lähettänyt kyselyn kaikille torniolaisille huoltajille, joilla on alle kolmevuotiaita lapsia perheessään.

Linkki kyselyyn löytyy tästä (siirryt toiseen palveluun). Vastausaika kyselyyn jatkuu 16.6. asti.

Maksu alkaa ehkä ensi vuonna

Keskustan valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen kotihoidontuen kuntalisän maksamisesta.

Aloitteessa esitetään selvitettäväksi kuntalisän maksamisen vaikutus kuntatalouteen, päivähoidon käyttöön ja perheen valinnanvapauden lisääntymisen myönteiset vaikutukset.

Selvitykset on tarkoitus saada valmiiksi niin, että Tornio voisi halutessaan aloittaa kuntalisän maksamisen ensi vuoden alussa.

Ylen selvityksen mukaan puolet isoista kaupungeista maksaa kotihoidon kuntalisää. Oulussa kuntalisä on 80 euroa kuukaudessa. Helsingissä se on enimmillään 264 euroa kuukaudessa.