1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saimaa

Luonto- ja tiedekeskus Saimaarium aloittaa toimintansa loppuvuodesta – Linnoitukseen perustetaan myös Saimaa Geoparkin opastuskeskus

Lappeenrannan kaupunki on myöntänyt luonto- ja tiedekeskus Saimaariumille 200 000 euron rahoituksen. Saimaariumin tiloihin Satamatielle tulee myös Saimaa Geoparkin opastuskeskus.

Luonto- ja tiedekeskus Saimaariumin sekä Geoparkin yhteisenä tavoitteenaon rakentaa Saimaan kohteiden ympärille matkailutuotteita ja liiketoimintaa. Kuva: Ismo Marttinen

Luonto- ja tiedekeskus Saimaarium aloittaa toimintansa vuoden vaihteessa Lappeenrannan Linnoituksessa.

Lappeenrannan kaupunginhallitus on myöntänyt luonto- ja tiedekeskus Saimaariumille 200 000 euron rahoituksen.

Rahaa käytetään Satamatiellä sijaitsevan tilan remontointiin. Samalla Saimaariumin tiloihin Satamatielle on tarkoitus sijoittaa myös Saimaa Geoparkin opastuskeskus.

Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen kertoo, että kukin Geoparkiin kuuluva kunta vastaa omien infopisteidensä toiminnasta ja verkkosivuista.

– Muuta rahoitusta kuin kaupungin rahoitus ei toistaiseksi ole käytössä opastuskeskuksen perustamiseen, Heinonen kertoo.

Geopark (siirryt toiseen palveluun) on kuntien yhteisesti perustama yhdistys, Saimaarium (siirryt toiseen palveluun) on yritystoimintaa. Geoparkin yhteistä toimintaa ja hallintoa alueen kaupungit rahoittavat vuosittain 30 000 eurolla, ja maaseutukunnat 10 000 eurolla.

Lappeenrannan linnoituksen alueelle on viime vuosina kehitetty ympärivuotista toimintaa. Saimaarium ja Geoparkin opastuskeskus ovat osa tätä. Kuva: Petri Kivimäki/Yle

Matkailua, liiketoimintaa ja valmennusta

Geoparkiin etsitään yrityksiä, jotka rakentaisivat Saimaan kohteiden ympärille matkailutuotteita ja liiketoimintaa.

– Geopark ja Saimaarium voivat yhdessä hyötyä toisistaan, Markku Heinonen sanoo.

Myös Saimaariumin toimitusjohtaja Kari-Matti Vuori näkee Saimaariumin tärkeänä osana Geopark-toimintaa.

– Tarjoamme geologiaan liittyvää tietoa luonnosta, ja teemme tiedettä sekä tutkimusta ymmärrettäväksi ihmisille. Esimerkiksi ilmastokasvatus ja -valmennus on merkittävässä roolissa, Vuori sanoo.

Saimaariumin ja Geoparkin opastuskeskuksen odotetaan elävöittävän Lappeenrannan Linnoituksen aluetta, johon on pyritty viime vuosina kehittelemään lisää ympärivuotista toimintaa.