Oulun laajasta seksuaalirikosvyyhdistä neljäs tuomio: yli kolme vuotta vankeutta 13-vuotiaan lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Uhri ja tekijä ovat pitäneet yhteyttä viestipalveluissa. Teot ovat tapahtuneet yksityisasunnossa viime elokuussa.

Oulun seksuaalirikokset
Oulun oikeustalo.
Paulus Markkula / Yle

Oulun käräjäoikeus on antanut neljännen tuomion laajassa seksuaalirikoskokonaisuudessa.

Oikeus tuomitsi 29-vuotiaan Javad Mirzadin kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomion törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Mies kiistää suurimman osan syytteistä.

Kyse on seksuaalirikoskokonaisuudesta, jossa saman 13-vuotiaan tytön epäillään joutuneen kahdeksan ulkomaalaistaustaisen miehen uhriksi viime vuoden kesäkuun ja lokakuun välisenä aikana.

Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Kaisa Kytömäki kertoo, ettei ole ehtinyt toistaiseksi paneutua tuomion perusteluihin tarkemmin, mutta katsoo tuomion olevan linjassa rikosvyyhdin aiempien tuomioiden kanssa ja huomioivan syyttäjän vaatimuksia hyvin.

– Tuomio vaikuttaa hyvin perustellulta, Kytömäki kommentoi.

Puolustusasianajaja Heikki Aspegren ei vielä ole tavoittanut päämiestään, mutta uskoo, että tuomiosta valitetaan hovioikeuteen.

– Perusteita valitukselle löytyy. Tuomittu vankeusrangaistus tuntuu aika pitkältä. Uskon, että tuomio on päämiehelleni pettymys, Aspegren sanoo.

Kolme tuomiota tullut jo aiemmin

Oulun laajasta seksuaalirikoskokonaisuudesta on annettu aiemmin kolme tuomiota.

Toukokuun alussa Oulun käräjäoikeus tuomitsi parikymppisen Rahmani Gheibalinneljän vuoden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Toisessa tapauksessa toukokuun puolivälissä Oulun käräjäoikeus tuomitsi parikymppisen Shiraqa Yosefin kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kolmas tuomio annettiin aiemmin tällä viikolla, kun Oulun käräjäoikeus tuomitsi Osman Humadin kolmen vuoden vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen houkuttelusta seksuaalisiin tarkoituksiin. Tekijä on ollut tekohetkillä 22–23-vuotias.

Laajassa seksuaalirikosvyyhdissä erikoista on epäiltyjen määrä ja se, että tapauksessa on yksi uhri. Tapahtumahetkellä 13-vuotiaan hyväksikäyttöä jatkui kuukausien ajan viime vuonna.

Hyväksikäytöt ovat kuitenkin olleet erillisiä tapauksia, vaikka uhri on sama. Juttu kerrallaan käräjille siirtyvä seksuaalirikostapaus alkoi paljastua poliisille loppukesästä 2018.

Poliisi on kertonut aiemmin, että kaikki epäillyt tekijät ovat tulleet Suomeen pakolaisina tai turvapaikanhakijoina. Osa on pakolaisia, osalla on turvapaikkaprosessi kesken, ja osa on Suomen kansalaisia.