Yliopistot nimittävät nyt kunniatohtoreiksi rocktähtiä, kuninkaallisia ja tv-julkkiksia – Ismo Alanko sai tohtorinhatun tänään Joensuussa

Myös Monacon ruhtinas Albert II ja Iron Maidenin laulaja Bruce Dickinson ovat suomalaisten yliopistojen lähettiläitä.

kunniatohtorit
Ismo Alanko tohtorinhattu pääsään.
Ismo Alanko osallistui Itä-Suomen yliopiston promootioaktiin Joensuussa. Illaksi hän kiirehti avaamaan keikkakesän.Ari Tauslahti / Yle

Mitä yhteistä on Monacon ruhtinas Albert II:lla, hevibändi Iron Maidenin laulajalla Bruce Dickinsonilla ja muusikko Ismo Alangolla? Heidät kaikki on vihitty tänä vuonna suomalaisten yliopistojen kunniatohtoreiksi.

Yliopistot etsivät nyt tunnettuja nimiä kunniatohtoreikseen alasta riippumatta. Toiveena on, että arvonimen saaneiden julkisuuden henkilöiden side yliopistoon säilyisi myös promootiojuhlien jälkeen.

– Totta kai toivomme, että he toimisivat yliopiston lähettiläinä. Kunniatohtorit liittävät yliopiston yhteiskuntaan ja he ovat yliopiston näkökulmasta poikkeuksellisen merkittäviä henkilöitä. sanoo promootiotoimikunnan puheenjohtaja Eeva-Stiina Tuittila Itä-Suomen yliopistosta.

Kuvataiteilija Johanna Sipilä sovittaa tohtorinhattua Ismo Alangon päähän.
Johanna Sipilä sovitti tohtorinhattua Ismo Alangon päähän osana Itä-Suomen yliopiston promootiojuhlallisuuksia.Laura Kosonen / Yle

Populaarikulttuuri kelpaa yliopistolle

Ismo Alanko sai tänään yliopiston korkeimman mahdollisen arvonimen, kun hänet vihittiin Itä-suomen yliopiston kunniatohtoriksi. Perusteluissa mainittiin Alangon 40-vuotinen ura “Itä-Suomen lähettiläänä maailmalla” sekä ansiot hypnoottisena live-esiintyjänä.

– Tämä on kunnianosoitus erityisesti edustamalleni taiteenalalle. Teen populaarikulttuuria, joka on tietyllä tavalla kaupallista. Pidän sitä kuitenkin itse taiteena siinä missä kirjallisuutta tai kuvataidetta, Ismo Alanko sanoo.

Hän oli nimityksestä yllättynyt mutta otettu.

– Kertoo myös aika paljon yliopistosta, että se haluaa antaa arvoa tällaiselle toiminnalle.

Ismo Alanko Kaapelitehtaan treenikämpällä.
Itä-Suomen yliopisto mainitsi perusteluissaan Ismo Alangon hypnoottisen live-esiintymisen.Mårten Lampén / Yle

Levymyynti ja taidot oluenpanijana perusteluissa

Perinteisesti suomalaiset yliopistot ovat kutsuneet kunniatohtoreiksi kotimaisia yhteiskunnan ja kulttuurielämän vaikuttajia. Viime aikoina yliopistot ovat hakeneet julkisuutta myös ulkomaisten nimien avulla.

Helsingin yliopisto mainitsi kunniatohtorinsa Bruce Dickinsonin ansioiksi paitsi yli 90 miljoonaa myytyä levyä, myös esimerkiksi monipuoliset taidot kirjailijana, oluenpanijana ja lentäjänä. Lapin yliopisto puolestaan kiitti Monacon ruhtinas Albert II:sta arktisten yliopistojen yhteistyön tukemisesta.

Tohtorinhattuja rivissä Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa.
Kunniatohtorin arvonimi on yliopiston korkein huomionosoitus.Laura Kosonen / Yle

Lappeenrannan teknillinen yliopisto nimesi viime vuonna kunniatohtoriksi Myytinmurtajat-tv-sarjan tähden Jamie Hynemanin, sillä hän on yliopiston mielestä "yrittäjämäisesti toimiva rohkea uudisraivaaja"

Mureneeko arvokkuus?

Eikö akateemisen arvonimen myöntäminen kirjavilla perusteluilla murenna perinteen arvokkuutta?

– Ei missään nimessä. Promootiolla on pitkät perinteet, mutta haluamme näyttää, että olemme myös uudistuva instituutio, sanoo promoottori Marja-Liisa Riekkola Helsingin yliopistosta.

Hän oli mukana valitsemassa Bruce Dickinsonia kunniatohtoriksi. Valintaa hän perustelee Dickinsonin monitieteellisellä osaamisella ja sillä, että hevimusiikki on tärkeä kulttuurielämän laji Suomessa.

Itä-Suomen yliopistossa ollaan samaa mieltä siitä, että rocktähti sopii kunniatohtoriksi.

– Ihmiset, joilla ei ole akateemista taustaa, edustavat tiedettä tai taidetta käytännössä. Esimerkiksi Ismo Alangon nimitys kunniatohtoriksi liittyy myös hänen ansioihinsa runoilijana, Eeva-Stiina Tuittila Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

Kunniatohtoriksi vihkiminen on yliopiston korkein huomionosoitus. Se ei kuitenkaan sisällä mitään velvoitteita yliopistoa kohtaan. Ismo Alanko oli paikalla Itä-Suomen yliopiston promootioaktissa, mutta Iron Maidenin Bruce Dickinson sai Helsingissä arvonimen poissa olevana.