Espanjasta varastettuja autoja myytiin Suomessa: Autokaupan syytteet törkeästä rahanpesusta hylättiin

Oikeuden mukaan miehet kuitenkin suhtautuivat piittaamattomasti autojen alkuperään liittyvään tietoon.

autokauppa
Tampereen oikeustalo
Autokaupan vastuuhenkilöiden syytteet törkeästä rahanpesusta hylättiin. Antti Eintola / Yle

Tamperelaisen autokaupan vastuuhenkilöiden syytteet törkeästä rahanpesusta on hylätty. Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiasta tuomion perjantaina.

Syytettyjä epäiltiin esimerkiksi kuuden uudehkon, Saksasta tuodun, alun perin anastetun ajoneuvon maahantuonnista, vastaanottamisesta ja rekisteröinnistä suomalaiselle rekisteritunnukselle. Ajoneuvot oli anastettu syyttäjän mukaan oikeilta omistajiltaan Espanjassa toukokuun ja joulukuun välisenä aikana vuonna 2017.

Oikeus hylkäsi kolmen miehen osalta syytteet törkeistä rahanpesurikoksista ja törkeistä petoksista. Miehet tuomittiin sen sijaan tuottamuksellista rahanpesusta. Yksi sai kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen, toinen tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja kolmas yhteensä 540 euron sakkoihin. Lisäksi oikeus määräsi liiketoimintakieltoja.

Neljännen miehen syyte törkeästä petoksesta hylättiin.

Käräjäoikeuden mukaan teot olivat "selvästi vähäisempiä ja lievemmin paheksuttavia kuin ne teot, joista heitä on syytetty". Oikeuden mukaan syytettyjen ei ole näytetty toimineen kaikissa syytekohdissa tahallisesti.

Oikeuden mukaan miehet kuitenkin suhtautuivat piittaamattomasti autojen alkuperään liittyvään tietoon hankkiessaan ajoneuvoja jälleenmyyntiin. Autoja oli oikeuden mukaan esimerkiksi noutamassa kielitaidoton ihminen.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia eli niistä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue lisää:

Espanjasta varastettuja autoja myytiin Suomessa autokaupassa: Asian käsittely oikeudessa alkoi

Tamperelaista autokauppaa epäillään rahanpesusta: Espanjasta varastettuja autoja myytiin Suomessa