1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Tuulettimet loppuivat jo monesta paikasta ja ilmalämpöpumpun saa täksi kesäksi hyvällä tuurilla: "Kysyntä ylittänyt rohkeimmatkin ennusteet"

Suomalaiset muistavat viime kesän helteet ja varautuvat jäähdytyslaitteilla niin innokkaasti, että kaupat myyvät jo ei oota.

Kuvituskuva. Esimerkiksi Tampereella uusi tuuletinkuorma myytiin yhden aamupäivän aikana. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Kesäkuuta on eletty vasta viikko, ja tuulettimet ovat jo loppuneet monista myymälöistä. Asiasta kertovat Ylelle sekä Gigantti että Verkkokauppa.com.

Gigantin viestintäpäällikkö Anniina Korpela sanoo, että tuulettimet ovat loppuneet osasta myymälöitä. Viime vuoden kesäkuun alkuun verrattuna kaikkien kodin jäähdytyslaitteiden myynti on kasvanut kesäkuun ensimmäisellä viikolla huimat yli 8 900 prosenttia.

Uusia toimituksia on kuitenkin tulossa ensi viikolla. Uudet tilaukset viedään äkkiä käsistä.

– Varaudumme viime kesän perusteella. Megahelteet ovat muistissa.

Korpelan mukaan tuulettimet ovat loppu nyt poikkeuksellisen aikaisin, kun niitä pitää tilata lisää jo kesäkuun alussa.

Ihmiset alkoivat hankkia tuulettimia tänä vuonna jo keväällä. Esimerkiksi huhtikuussa ilmastointilaitteiden menekki pomppasi Korpelan mukaan peräti 1 800 prosenttia.

– Jos kelit jatkuvat tällaisina, mitkään ennusteet eivät riitä, hän arvioi.

Viime vuonna suurin piikki tuuletinmyynnissä oli vasta heinäkuussa.

– Tänä vuonna tuuletinkaupoille on varmasti lähtenyt paljon niitä, jotka jäivät viime vuonna ilman. Gigantti on varautunut isoilla määrillä kodin viilennyslaitteita, mutta mikäli tästä kesästä tulee viime kesän kaltainen hellekesä, varastot eivät riitä, Korpela arvioi.

Ylitti rohkeimmat ennusteet

Samanlainen kokemus on Verkkokauppa.comissa. Markkinointi- ja viestintäjohtaja Seppo Niemelä sanoo, että viime kesänä moni kuluttaja jäi ilman haluamaansa laitetta.

– Viime vuoden patoutunut kysyntä on ylittänyt meidän rohkeimmatkin ennusteet. Tuulettimien ja ilmastointilaitteiden myynti lähti kovaan nousuun jo maaliskuussa, kun ulkona vielä oli pakkasta, Niemelä kertoo.

Arkistokuva. Ilmalämpöpumppuihin on kovat jonot. Kuva: Yle

Yritys varautui moninkertaisesti kysyntään, mutta silti yllättyi kovasta menekistä näin aikaisin kesällä. Haasteena on Niemelän mukaan tuotteiden pitkät toimitusajat ja siten vaikeus reagoida yllättäviin tilanteisiin.

– Suosituimpien tuotteiden osalta saatavuus on heikentynyt ja joudumme paikoittain myymään ei oota. Ostomme tekee jatkuvasti töitä asian kanssa ja pyrimme haalimaan lisäeriä tavaraa pitkin kesää.

Ilmalämpöpumpuissa pitkät jonot

Myös ilmalämpöpumppuja on nyt vaikea saada Suomesta. Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen sanoo, että tämä johtuu sekä laitteista että asentajien määrästä.

Viime kesänä molemmat loppuivat Hirvosen mukaan kesken.

Jälkitoimitukset jatkuivat koko talven. Alkuvuonna jäähdytyslaitteita myytiin Hirvosen mukaan 70 prosenttia enemmän kuin normaalisti, vaikka yleensä kauppa ei käy talvella. Kova kysyntä on johtanut siihen, että lämpöpumpun saaminen voi kestää 6–8 viikkoa.

– Hyvällä tuurilla ilmalämpöpumpun saattaa saada täksi kesäksi, Hirvonen sanoo.

Helle alkoi tänä kesänä vielä aikaisemmin kuin viime kesänä, joten jonot voivat pidentyä. Hirvosen mukaan ilmalämpöpumppujen tarjonta on kiinni paikasta.

Laitteiden pitkät toimitusajat johtuvat Hirvosen mukaan siitä, että laitteet tulevat pääosin Aasiasta. Yritykset eivät halua yleensä varastoida niitä, koska kesän lämpötiloja on vaikea arvioida etukäteen.