Hallitus lupaa terveyskeskuksiin lisää lääkäreitä – pieniin kuntiin heitä voi silti olla lähes mahdoton saada

Esimerkiksi Sallaan on vaikea saada lääkäreitä. Puolet neljästä vakanssista on nyt täyttämättä.

terveyskeskuslääkärit
avovastaanoton ylilääkäri, sote-uudistus, terveyskeskus, Rovaniemi, pikapoli, lääkäri
Lääkärit tekevät esimerkiksi Rovaniemellä jo ylitöitä, että potilaat saisivat tarvitsemaansa hoitoa.Eeva Kuivas / Yle

Hallitusohjelmaan on kirjattu jopa tuhannen lääkärin lisäys Suomen terveyskeskuksiin, jotta kiireettömän hoidon takuun voisi asettaa seitsemään päivään. Nykyisin se on kolme viikkoa.

Sekä Rovaniemelle että Sallaan lisälääkärit kelpaisivat. Rovaniemellä lääkäreitä on tällä hetkellä virkoihin nähden tarpeeksi. Mutta 48 työntekijää ovat niin kiireisiä, ettei nykyinenkään hoitotakuu aina toteudu. Sallassa taas on vaikeuksia saada virat täyttymään.

Hallituksen uuditusten suhteen suuren Rovaniemen ja pienen Sallan kunnan toiveet ovat erilaisia.

Rovaniemellä toivomus on, että hallitus loisi kaavailemansa terveyskeskuslääkärien lisävakanssit mahdollisimman nopeasti. Avohuollon ylilääkäri Outi Palménin mukaan lääkärinvirkojen lisääminen ei saisi venyä soteuudistuksen toteutumiseen asti.

– Tarvitsemme lisäresurssit nyt ja heti, eikä kolmen vuoden päästä. Myös hoitajia tarvitaan, Palmén sanoo.

Sallassa taas hallinto- ja henkilöstöjohtaja Pekka Huhtala ei usko, että hallituksen lupaamat lääkärit aloittavat työnsä aivan lähiaikoina. Hän arvioi, että lääkäreiden lisäys terveyskeskuksiin voi venyä nyt alkavan hallituskauden yli.

– Suurin kysymys meillä on, mistä niitä hakijoita saadaan. Ministeriön päätökset ovat hyviä asioita, mutta menee vielä aikaa, että tavoitteet saavutetaan, Pekka Huhtala miettii.

Itä-Lapissa vaikeuksia saada virkoja täyteen

Sallassa on neljä vakituista lääkärin virkaa, josta toukokuun loppuun asti oli täytettynä kolme. Yksi virkalääkäreistä irtisanoutui kuitenkin kesäkuun alussa, joten kunnan on pitänyt laittaa puolet paikoistaan kerralla hakuun. Aikaa virkojen hakemiselle on juhannusviikolle.

Vielä viime vuoden lokakuussa terveyskeskuslääkäreistä oli Sallan tapaan vajausta Rovaniemelläkin. Tilanne on siis kohentunut maakunnan pääkaupungissa.

Lääkäriliiton tekemän tutkimuksen mukaan lääkäripulasta kärsittiin lisäksi Ranuan ja Sodankylän terveyskeskuksissa. Erityisesti Itä-Lapissa onkin ollut vaikeuksia saada lääkärinvirkoja täyteen viime aikoina.

– Yleensä, että hakeutuu lääkäriksi tänne, pitää olla jokin seikka, joka vetää. Joko aviopuoliso, pohjoinen sijainti tai luonnonolot, Pekka Huhtala Sallasta pohtii.

Nuoria lääkäreitä on haastavaa saada pienille paikkakunnille, koska monet kokevat erikoistumisen uralleen tärkeäksi. Pienistä terveyskeskuksista ei välttämättä löydykään suunnitelmiin sopivaa erityisalaa.

Lisää aiheesta:

Osa kunnista hätäratkaisujen edessä lääkäripulassa: Lääkäri ei muuta ellei puoliso saa töitä

Syrjäinen Salla toipuu sotepettymyksestä – ikääntyvä pikkukunta on sotejohtajan mukaan malliesimerkki siitä, mikä muita odottaa

Posiolla olisi työtä tarjolla osaaville tekijöille, mutta kunnassa ei ole tarpeeksi laadukkaita asuntoja