Piraattituotteet syövät yritysten tuloja – Suomessa tappiot yli 300 miljoonaa euroa vuodessa

EU:ssa menetetään jopa 468 000 työpaikkaa väärennösten takia.

talous
Tullin välittämä kuva väärennetyistä älypuhelimista.
Tulli pysäytti Helsinki-Vantaan lentokentällä loppuvuodesta 2014 Hongkongista Suomeen lentorahtina saapuneen 2 500 väärennetyn älypuhelimen erän. EU-markkinoille tarkoitettu erä oli arvoltaan yli 1,3 miljoonaa euroa. Tulli

Suomalaisyritykset kärsivät piratismin takia 328 miljoonan euron tappion vuosittain 11:llä eri toimialalla Suomessa. Se on 3,7 prosenttia kyseisten toimialojen myynnistä. Asiasta kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto EUIPO.

Viraston arvion mukaan väärennökset aiheuttavat koko EU.ssa yrityksille jopa 60 miljardin euron tappion vuosittain.

Suurin EUIPO:n kartoittamista toimialoista on vaate-, jalkine- ja asusteala. Muita tutkittuja aloja olivat muun muassa kosmetiikka, urheiluvälineet, lelut ja pelit sekä käsi- ja matkalaukut.

Piratismilla on vaikutuksia myös työllisyyteen. Lailliset valmistajat tuottavat vähemmän kuin mitä ne tuottaisivat ilman väärennöksiä ja näin ollen työllistävät vähemmän. EUIPO arvioi, että tutkituilla aloilla menetetään suoraan kaikkialla EU:ssa jopa 468 000 työpaikkaa.

Kengät ja vaatteet väärentäjien suosiossa

Erityisesti kengät, vaatteet ja asusteet kiinnostavat piraattituotteiden tehtailijoita. Suomessa väärennösten arvioidaan syövän alan myynnistä 141 miljoonaa euroa tai noin 5 prosenttia vuosittain.

Ongelma riivaa EU-tasolla vielä pahemmin: alalla menetetään myynnistä EU:ssa vuosittain arviolta noin 28,4 miljardia euroa, mikä on 9,7 prosenttia kaikesta myynnistä.

Kosmetiikka- ja hygienia-alan tappioiden arvioidaan olevan Suomessa 42 miljoonaa euroa, mikä on 7,7 prosenttia alan kokonaismyynnistä. EU-tasolla luku on 7 miljardia euroa tai 10,6 prosenttia alan kokonaismyynnistä.

Lue lisää:

Tiedätkö, mitä pullossasi on? Kolme yleisintä viinihuijausta – ja miten niitä torjutaan

Yli 180 miljoonaa väärennettyä älypuhelinta myytiin vuonna 2015 – haittaohjelma voi urkkia tilitiedot

Joululahjojen joukossa on väärennöksiä – "Moni menee lankaan ulkomaisella verkkosivulla"