1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntaliitokset

"Yleensä naimisiin mennään sitten, kun molemmat niin tahtovat" – kysyimme Etelä-Kymenlaakson kunnilta, mitä ne ajattelevat kuntaliitoksista

Kunnat eivät pidä kuntaliitosta ajankohtaisena asiana tällä hetkellä.

kuntaliitokset
Autoja kadulla.
Etelä-Kymenlaakson kuntien mielestä kuntaliitoskeskustelu ei ole ajankohtaista tällä hetkellä. Kuvituskuva Kotkan keskustasta.Petri Lassheikki / Yle

Uusi kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) odottaa kuntaliitosten vauhdittuvan, kertoo Uutissuomalainen.

Sen sijaan Etelä-Kymenlaakson kunnat eivät lämpene kuntaliitoksille. Osa kunnista on kuitenkin valmis keskustelemaan asiasta tulevaisuudessa.

Miehikkälä

Miehikkälän kunnan kunnanjohtaja Arto Ylönen ei koe, että kuntaliitoksille olisi tarvetta Etelä-Kymenlaaksossa tällä hetkellä.

– Aikaisempina vuosina on käyty tarkastelua, toisiko kuntaliitos Etelä-Kymenlaaksossa jotain lisäarvoa toimintaan, mutta talouden reaaliteetit sanelevat pitkälti sen, että mitkä kunnat pystyvät toimimaan omillaan.

Miehikkälässä on parhaillaan käynnissä Kaakon kaksikon organisaatiomuutoksen valmistelu Virolahden kunnan kanssa. Kuntayhteistyö jatkuu, mutta varsinaista kuntaliitosta Ylönen ei koe Miehikkälän kunnan elinvoimaisuuden kannalta hyvänä ratkaisuna.

– Olemme pieni kunta ja pystymme hyvin palvelemaan kuntalaisia. Jos viisi kuntaa olisi yhdessä Etelä-Kymenlaakson alueella, intressit Miehikkälän kunnan aluetta kohtaan voisivat olla suppeat. Tulevat vuodet näyttävät, miten pienten kuntien talous kehittyy, mutta tällä hetkellä en näe, että olisi tarvetta kuntaliitoksille.

Virolahti

Virolahden kunnan tulos oli alijäämäinen viime vuonna, mutta kunnanjohtaja Osmo Havuaho ei koe, että taloudelliset asiat toisivat akuuttia painetta kuntaliitokseen.

– Nyt 2010-luvulla olemme tehneet kahta vuotta lukuun ottamatta selkeästi voitolliset tilinpäätökset. Meidän käyttötaloutemme on kunnossa ja taseessa on reippaasti puskuria.

Virolahden kunnalla on tällä hetkellä paljon yhteistyötä Miehikkälän ja Haminan kuntien kanssa. Varsinaista kuntaliitosta Havuaho ei koe kuitenkaan ajankohtaisena asiana.

– Kyllä varmaan jossain vaiheessa keskusteluja kuntaliitoksista tullaan käymään, jos ajatellaan esimerkiksi väestökehityksen tuomaa kasvavaa painetta. Jos ei meidän kunnassa, niin sitten jossain muualla, Havuaho huomauttaa.

Kotka

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ei ole yllättynyt uuden kuntaministerin kommenteista kuntaliitoksista. Kiirettä kuntaliitoskeskusteluille ei kuitenkaan ole Sirviön mielestä.

– Varmaan jollakin aikavälillä joudumme väjäämättä pohtimaan asiaa, että onko järkevämpää olla yhteisen hallinnon alla. Varsin hyvä kokonaisuus syntyisi yhdessä, jos kokonaisuudessaan miettii Etelä-Kyminlaakson kuntien rakennetta.

Sirviö näkee, ettei Kotkan kaupungilla ole paineita kuntaliitokseen.

– Tahtotila on tärkein elementti, kun lähdetään rakentamaan kuntaliitoksia. Suomessa on totuttu avioliittojenkin suhteen, että yleensä naimisiin mennään sitten, kun molemmat osapuolet niin tahtovat.

Hamina

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen suhtautuu Etelä-Kymenlaakson muita kuntia myönteisemmin mahdolliseen kuntaliitokseen.

– Avoimin mielin ollaan. Mielestäni kuntaliitokset voivat olla ihan kannatettavia. Maailma muuttuu kovaa vauhtia, niin miksei kuntakenttäkin.

Muhonen näkee kuntaliitoksessa myös haittapuolensa, sillä yhdistyminen voisi vaikuttaa kuntien identiteetteihin.

– Etelä-Kymenlaakson kunnilla on aika erilaiset identiteetit ja brändit. Koen sen myönteisenä asiana, että aluetta kehitetään aktiivisesti eri kulmilla ja se on meidän kaikkien etu.

Pyhtää

Pyhtään kunnan kunnanjohtajan Jouni Ehon mukaan Pyhtää haluaa pysyä itsenäisenä kuntana.

– Pienenä kuntana päätöksenteko on lähellä ja uskon, että meillä on hyvät edellytykset toimia itsenäisenä kuntana.

Pyhtää on ulkoistanut lähes kaikki palvelunsa. Eho kokee, että siten kunnalla on mahdollisuus keskittyä muun muassa elinvoiman lisäämiseen.

– Samalla kunnan osaamisen luonne muuttuu ja vaaditaan erityyppistä osaamista. Ulkoistamiseen liittyy esimerkiksi sopimusten ja ulkoisten kumppanuussuhteiden valvontaan.

Lue seuraavaksi