Sisäministeri Ohisalo Syyrian suomalaisista Isis-lapsista: "Lasten oikeuksien toteuduttava"

Uudella hallituksella ei ole vielä kantaa siihen, mitä Syyriassa oleville suomalaislapsille tehdään. Ohisalo osallistui ensi töikseen EU-kokoukseen Luxemburgissa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) osallistui ensimmäiseen EU-kokoukseensa Luxemburgissa perjantaina. Kuva: Jeroen Mortier / YLE

LUXEMBURG Suomen uudella hallituksella ei toistaiseksi ole suunnitelmia kotiuttaa suomalaislapsia entisten Isis-taistelijoiden leireiltä Syyriasta.

Norja ja Ruotsi ovat lennättäneet leireiltä kotimaahan lapsia, jotka ovat jääneet orvoiksi. Eilen nimitetty sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että Suomen uusi hallitus ei ole vielä ehtinyt keskustella suomalaislasten tilanteesta.

– Lähtökohta on se, että lasten oikeudet toteutuvat, Ohisalo sanoi.

Hallitus aikoo hänen mukaansa palata asiaan myöhemmin. Ohisalo ei osannut myöskään sanoa, onko leireillä suomalaisia orpolapsia. Ylen tietojen mukaan al-Holissa on ainakin 33 suomalaista lasta ja 11 äitiä.

Norja lennätti maanantaina kotimaahan viisi norjalaista orpolasta Syyrian kurdialueelta. Lapset olivat samasta perheestä, ja heidän isänsä oli kuollut ja äiti kadonnut.

Viime kuussa Ruotsin hallitus auttoi seitsemän orpolasta al-Holin leiriltä takaisin Ruotsiin. Lasten äiti oli kuollut kranaatti-iskussa viime joulukuussa, ja heidän norjalais-ruotsalainen isänsä oli tapettu maaliskuussa.

– Täällä on yhteinen käsitys siitä että lapset ovat erityisasemassa, sanoi Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg Ylelle.

Isis-tuomioistuimesta keskusteltiin

Hanke kansainvälisen tuomioistuimen perustamiseksi entisille Isis-taistelijoille etenee verkkaisesti. EU-maiden sisäministerit keskustelivat asiasta Ruotsin aloitteesta aamulla Luxemburgissa.

Aamulla kaupunkiin lentänyt Ohisalo ei ollut paikalla kokouksessa, mutta Suomi osallistui maanantaina asiantuntijatason kokoukseen, jossa tuomioistuimesta puhuttiin.

– Tuomioistuin johtaisi siihen, että useampi rikollinen tuomitaan. Se toisi oikeutta myös uhreille, Damberg sanoi.

Hankkeessa on mukana kymmenkunta EU-maata. Unionilla ei ole ainakaan vielä muodollista roolia tuomioistuinsuunnitelmissa. Asiaa on tarkoitus edistää myös YK:n kautta, mutta Damberg ei halunnut ennakoida kuinka kauan tuomioistuimen perustaminen voisi kestää.

Syyrian koillisosan leireillä on tuhansia entisiä terroristijärjestön taistelijoita kurdijoukkojen vartioimina. Yksittäisiä taistelijoita on tuomittu Irakin tuomioistuimissa.