USA:n Keskilännen maataloutta uhkaa katovuosi – Sateiden määrä kasvaa jatkuvasti ilmastonmuutoksen takia

Suurimmat vaikeudet kohdistuvat maissin ja soijapapujen viljelyyn.

ilmastonmuutos
Tulva Texasissa toukokuussa 2019.
Tulva Texasissa toukokuussa 2019.Larry W. Smith / EPA

Sademäärät Yhdysvaltain keskiosissa ovat viime vuosina kasvaneet jatkuvasti, mutta tämä vuosi on ollut poikkeuksellisen sateinen. Huonojen säiden takia maanviljelijät eivät ole päässeet maissi- ja soijapelloilleen.

Asiasta kertovat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet, muiden muassa talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

Maatalous on valtava elinkeino Keskilännen osavaltioissa ja niissä tapahtuvat maataloustuotannon vaihtelut heijastuvat elintarvikkeiden hintatasoon maailmanlaajuisesti.

Tämän viikon alussa normaalivuosina jo 96 prosenttia pelloista pitäisi olla kylvettynä, nyt osuus on 67 prosenttia. Soijapavuista maassa on 39 prosenttia, kun normaalivuosina osuus olisi 79 prosenttia.

Aiempina vuosina sateet ovat olleet suureksi hyödyksi, jotta pellot ovat saaneet tarpeeksi vettä. Sadot ovat olleet ennätykselliset.

Nyt tilanne on toinen. Vettyneet pellot eivät kestä traktoreita, eikä lammikoita täynnä oleville pelloille muutenkaan ole järkevää yrittää kylvää mitään. Kevät on ollut tilastoidun säähistorian kolmanneksi märin.

Taustalla ilmastonmuutos

– Tiedämme erittäin hyvin mistä tämä johtuu, sanoo Iowan yliopiston emeritusprofessori Eugene Takle. Hänen mukaansa sateisista keväistä on tulossa "uusi normaali".

– Yksikertaisesti sanottuna, planeetan lämpenemisestä.

Kun Meksikonlahden vedet lämpenevät, pinnasta haihtuu entistä enemmän vesihöyryä, joka vallitsevien tuulten voimasta siirtyy Keskilännen ylle ja sataa siellä maahan, Takle selittää.

– Tämä kevät on ehdottomasti ollut poikkeuksellinen. Mutta kun katsomme pitkän aikavälin trendiä ja tapaa jolla ilmasto muuttuu, voidaan nähdä, että kevätkauden sademäärät ovat kasvamassa, toteaa Illinois'ssa toimivan Keskilännen ilmastokeskuksen tutkija Bryan Peake.

Yhdysvaltain hallinto on luvannut kolmen miljardin dollarin avuistuksen sään takia kärsimään joutuneille viljelijoille.